Search
Close this search box.

МИНИ ХИДРОЕЛЕКТРАНА „ГОВЗА 1“ ЗНАЧАЈАН И ИСПЛАТИВ ПРОЈЕКАТ

Мини хидроелектрана „Говза 1“ која ниче на истоименој ријеци у фочанском насељу Јелеч требало би да буде пуштена у рад почетком наредне године, а овај значајни енергетски потенцијал на годишњем нивоу донијеће општини Фоча приходе од 120 000 марака.

Хидроелектрану, проточног типа, инсталисане снаге 4,9 мегавата и пројектованом годишњом производњом од 25 милиона киловат часова електричне енергије, што је довољно за снабдијевање више од 6.000 домаћинстава, гради предузеће “Електрос” којем је Влада РС додијелила концесију на тридесет година.

На градилишту у мјесној заједници Јелеч свакодневно је ангажовано тридесетак радника, од којих је већина домаће радне снаге. И гро неопходног материјала набавља се од локалних предузетника. Временске прилике иду на руку извођачима радова, па је до сада постављено око километар цјевовода промјера 160 центиметара. Европски стандард и квалитет који се примјењују у раду гарантују скори завршетак  овог капиталног пројекта.

govza II

Да се радови одвијају по плану увјерио се и начелник општине Фоча Радисав Машић, који је са директором и већинским власником предузећа „Електрос“, обишао градилиште мале хидроелектране на Говзи.

-Ово је импозантан пројекат који ће добро донијети и инвеститору, општини и мјештанима овог краја. Овде, на водозахвату, на саставку Крупице и Говзе биће једно језерце, које ће се порибити, тако да ће то бити и једно излетиште на које ће се радо долазити. Од производње ове струје добар дио прихода, на основу концесија ићи ће у годишњи буџет, и то је око 120 000 марака, Та средства ће се улагати и у очување екологије и за помоћ овој мјесној заједници-рекао је Машић.

Од свих алтернативних извора електричне енергије мале хидроелектране играју у европским земљама највећу улогу. Сличну улогу имаће и мини хидроелектрана на Говзи, каже директор и већински власник предузећа “Електрос”, Остоја Сторебра.

-Свуда у свијету је потрага за зеленом енергијом која не загађује околину и која је најбоља за све, а дио концесионе накнаде одлазиће и локалној заједници, тако да је корист од ове инвестиције вишеструка-истакао је Сторебра.

govza III

Главни извођач радова је фирма “Радис” из Источног Сарајева, док су подизвођачке снаге са простора цијеле РС. Сторебра додаје да се пројекат изградње мини хидроелектарне изводи у складу са највишим стандардима струке.

-Код избора саме опреме водили смо се тиме да буде најквалитетнија, па су турбине од аустријског Гуглера, и та опрема се већ монтира у машинској згради, генератори су такође од аустријског произвођача, а комплетан управљачки механизам и аутоматика је од Сименса. Изградња напредује, темпо рада је убрзан, пази се да се околина не оштети и провешћемо и утврђење обале. Сам приступ водотоку, будући да је траса направљена уз водоток, биће могућ и аутомобилима, што до сада није могло ни пјешице, тако да ће локална заједница и том погледу имати користи-навео је Сторебра.

Сторебра је нагласио да мјесна заједница Јелеч неће имати никакву штету нити посљедице од изградње хидроелектране.

-О томе нема говора, ми смо се и писмено обавезали према овој мјесној заједници да по завршетку радова доведемо све у пријашње стање и санирамо сва оштећења, уколико их буде. И Исламска заједница нам је одобрила право пролаза са лијеве стране водозахвата кроз њихово земљиште, јер схватају колика је вриједност и корист хидроелектране за цијели овај крај-нагласио је Сторебра.

Поделите: