Search
Close this search box.

ОДРЖАНА ЈАВНА РАСПРАВА О НАЦРТУ АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗА ЈАЧАЊЕ СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ И ИНКЛУЗИЈЕ

Нацрт Акционог плана за јачање система социјалне заштите и инклузије у општини Фоча са фокусом на расељена лица и повратнике за период од 2016-2017 године  подржан је на данашњој јавној расправи којој су присуствовали одборници СО Фоча, невладин сектор и лица из категорије расељених и повратничких породица. Након што је добио зелено свјетло овај документ ускоро ће бити упућен на скупштинско усвајање.

javna rasprava II

На изради овог стратешког документа који ће помоћи у рјешавању социјалних проблема и инклузије појединих група грађана на подручју општине заједно са домаћим и међународним партнерима радила је Комисија за социјалну заштиту и инклузију општине Фоча, која је именована у оквиру пројекта „Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума“, који у Фочи и још девет босанскохерцеговачих општина и градова проводе УНИЦЕФ и УНХЦР.

-Ми смо задовољни одзивом на јавној расправи, која је била врло корисна. Примједбе које су присутни износили не односе се у суштини на сам документ, али су врло битне за унапријеђење овог документа и на тај начин ће бити искориштене. Комисија за социјалну заштиту и инклузију ће на својој редовној сједници 8. новембра усвојити овај документ и он ће бити припремљен за редовну сједницу СО Фоча у истом мјесецу и ја се надам да ће он бити усвојен-рекла је Драгица Кулић, предсједница општинске Комисије за социјалну заштиту и инклузију.

javna rasprava I

Према њеним ријечима овај документ третира анализу ситуације четири групе: дјецу предшколског узраста са посебним освртом на дјецу из категорије расељених и повратника у МЗ Брод на Дрини, Миљевина и Попов Мост, затим малољетнике који су на неки начин у сукобу са законским прописима, стара лица без породичног старања која се налазе у стању социјалне потребе, као и незапослене жене у домаћинствима, које су са или без минималних примања.

У оквиру пројекта “Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума” у Фочи је до сада релизовано низ активности којима је пружена значајна помоћ  расељеним лицима и повратницима, као и социјалним групама.

-Активности које овај документ доноси у наредне двије године настављају се на све оне које су провођене до сада и биће врло значајане-казала је Кулићева.

Поделите: