Search
Close this search box.

РАЗМАТРАН НАЦРТ АКЦИОНОГ ПЛАНА ЗА ЈАЧАЊЕ СИСТЕМА СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ И ИНКЛУЗИЈЕ У ОПШТИНИ ФОЧА СА ФОКУСОМ НА РАСЕЉЕНА ЛИЦА И ПОВРАТНИКЕ

Комисија за социјалну заштиту и инклузију одржала је данас седму редовну сједницу на којој је разматран нацрт Акционог плана за јачање система социјалне заштите и инклузије у општини Фоча са фокусом на расељена лица и повратнике за период од 2016-2017 године.

Именована у оквиру пројекта “Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума”, који у Фочи и још девет босанскохерцеговачих општина и градова проводе УНИЦЕФ и УНХЦР, Комисија, заједно са локалним и међународним партнерима ради на изради овог стратешког документа који ће помоћи у рјешавању социјалних проблема и инклузије појединих група грађана на подручју општине.

-Јавна расправа о овом врло важном документу одржаће се 22. октобра, а након тога ће Комисија 19. новембра овај документ још једном размотрити прије  упућивања на скупштинско усвајање. Врло је важно да грађани знају да могу у згради СО Фоча погледати ове материјале и дати свој допринос за поправку и доградњу. Овај документ третира анализу ситуације четири групе: дјецу предшколског узраста са посебним освртом на дјецу из категорије расељених и повратника у МЗ Брод на Дрини, Миљевина и Попов Мост, затим малољетнике који су на неки начин у сукобу са законским прописима, стара лица без породичног старања која се налазе у стању социјалне потребе, као и незапослене жене у домаћинствима, којe су са или без минималних примања-истакла је Раденка Срндовић, замјеница начелника општине Фоча и члан Комисије за социјалну заштиту и инклузију.

komisija 2

Она је нагласила да је циљ Акционог плана унапријеђивање и рјешавање проблема са којима су суочена лица и категорије расељених и повратничких породица на подручју општине.

-Након проведене јавне расправе коначан документ биће понуђен СО Фоча на усвајање-појаснила је Срндовићева.

У оквиру пројекта Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за провођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума у Фочи је до сада релизовано низ активности којима је пружена значајна помоћ  расељеним лицима и повратницима, као и социјалним групама.

 

 

Поделите: