Search
Close this search box.

СВЕТОСАВСКИ ХРАМ САБИРНИ И ДУХОВНИ ЦЕНТАР ФОЧЕ

Владика захумско-херцеговачки и приморски и замјеник митрополита Николаја, Григорије у присуству бројних вјерника са свештенством и ђаконима служио је данас свету архијерејску литургију поводом празника Покров Пресвете Богородице, који се посебно празнује у Фочи.

Фоча - литургија - владика Григориј

Владика Григорије рекао је да светосавски храм чудесан  и да од Фоче чини сасвим нешто друго и веће него што човјек може да помисли.

 -Овај град је имао среће и благослова у послијератном периоду што је испуњен младим људима. Ту је наш Богословски факултет, наша Богословија, који дају свој допринос овом граду. Мислим да је за нашу РС јако важно да имамо што више малих градова у којима има живота, а један од таквих је сигурно Фоча и ја мислим да ће бити све љепша, а у наредном периоду потрудићемо се да завршимо овај храм, који је један од најљепших гдје сам ја икада био у животу-истакао је владика Григорије.

Празник Покрова Пресвете Богородице Фочаци су некада обиљежавали окупљањем на народном сабору код храма Светогниколаја, а потом и код пијаце.Од 2006.године када су освештани темељи Светосавског храма у центру Фоче заживјела је идеја да Покровски црквено-народни сабор живи у порти овог храма који је духовно средиште у којем су у току радови на унутрашњем уређењу.

-То су крстасти сводови, најкомпликованији изведбени дијелови храма, који ће убрзо бити омалтерисани и окречени. Радимо једну чесму поред храма која се такође приводи  крају и, ако Бог да, овај храм ће се у пуном сјају завршити врло брзо-рекао је Ненад Тупеша, старјешина светосавског храма.

hram

Вишевјековна жеља Фочака остварила се прије девет година када је почела изградња храма у центру града посвећеног првом српском архиепископу и просветитељу.Изградњу храма осим бројних вјерника помогли су општина Фоча,Влада Републике Српске и привредници.Прва литургија у укровљеном храму служена је на Покров Пресвете Богородиве 2012.године,а од Васкрса 2013.године у овом храму се служе редовна јутарња и вечерња богослужења и литургије.

-Овај дан је за општину Фоча од великог значаја и увијек ће  бити светкован са поносом. На овај дан славимо Бога, све оно што смо Богу у част подигли и ова света литургија нас је можда више него у друге дане приближила Богу и показала нам колико заједно са Богом можемо и треба да живимо-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Храм Светог Саве представља духовни и сабирни центар Фоче, Горњег Подриња и Старе Херцеговине, што се потврдило и данашњим окупљањем многобројних вјерника .

-Ово је значајан празник за Фочу, дивна литургија коју је служио Владика Григорије. Слава Богу да је била оволика посјећеност вјерника, видимо да нисмо изугубили онај осјећај за цркву, за вјеру и за Бога-каже Дејан Крстић, један од многобројних вјерника.

Покровски сабор испред светосавског храма увеличан је наступима изворних група из РС, Србије и  Црне Горе.

Поделите: