Search
Close this search box.

УПОКОЈИО СЕ МИТРОПОЛИТ ДАБРОБОСАНСКИ НИКОЛАЈ: ПРОСВЈЕТИТЕЉ, ГРАДИТЕЉ И ОБНОВИТЕЉ ЦРКВЕНОГ И ДУХОВНОГ ЖИВОТА

У присуству бројних вјерника, свештенства и монаштва Митропoлије Дабробосанске и епархије Захумско-херцеговачке тијело блаженопочившег митрополита Николаја испраћено је данас испред храма Светих Василија Острошког и Петра Дабробосанског у фочанском насељу Велечево за манастир Добрун гдје ће у петакЊегово Преосвештенство бити сахрањен.

Митрополит Николај упокојио се синоћ у 87. години живота у Универзитетској болници у Фочи петнаест минута прије поноћи. У 62 године свештеномонашког живота и 42 године епископске службе истакао се као велики просвјетитељ, градитељ, обновитељ црквеног и духовног живота.

-Некако по Божјем промислу његово тијело лежи овде у Богословији којој је сав свој живот посветио док је била у Крки, а послије овде у Фочи и просто је некако тако требало да буде. Све нас враћа на његово поштовање према Цркви и према нашем народу и надам се да ћемо се у ова два дана мало више подсјећати на његов рад. Сутра ћемо овде на Богословији одржати једну комеморативну сједницу на којој ће говорити професори и људи који су га познавали, а како вријеме буде одмицало све ће бити јасније колико је овајчовјек себе уградио у живот нашег народа док је био у Крајини, Аустралији и нарочито овде у БиХ-истакао је владика Захумско-херцеговачки и приморски и замјеник блаженопочившег митрополита Николаја, Григорије.

vladika grigorije I

Владика Григорије који је  у храму Светих Василија Острошког и Петра Дабробосанског у Велечеву служио помен за упокојеног митрополита Николаја позвао је све вјернике Српске православне цркве да присуствују митрополитовој сахрани у манастиру Добрун.

-Његова светост Патријарх Иринеј служиће заупокојену литрургију у петак ујутру у 9 часова, предводити опијело и сахрану на којој ће и говорити, као и бројни државници, митрополити и монаси и људи који су познавали митрополита и дијелили са њим и добро и зло-рекао је владика Григорије.

DSC_0074

Тијело блаженопочившег митрополита донесено је у раним јутарњим часовима у цркву на Велечеву након чега је служена заупокојена литургија. Митриполит Николај до посљедњег даха живио је за духовне установе у Фочи у чијем оснивању је активно учествовао.

-Има неке симболике и правде да је Његово тијело донесено овде код нас у Велечево, у двије школе које је основао и за које је живио. Сви смо под утиском, иако је то био човјек већ у часној и дубокој старости, али отац је отац, па тако и са духовним оцем. Ми који смо одрасли уз њега знамо колико је себе дао за ове двије школе овде, за Цркву тако да можемо само да кажемо да је блажен пут којим данас иде његова душа, јер му је Господ сигурно припремио мјесто вјечног почивалишта-рекао је Дарко Ђого, декан „Православног Богословског факултета „Свети Василије Острошки“ у Фочи.

Упокојеног митрополита Николаја и младо и старо памти као великог човјека, духовног пастира, подвижника и горостаса православља.

-Памтићемо га као великог човјека који је о свакоме бринуо и водио рачуна о свима нама. Увијек је бринуо о школи, ђацима, изгубили смо великог човјека СПЦ-а-каже Дејан Крстић, студент Богословског факултета у Фочи,који је азбуку богпословља изучавао у фочанској Богословији, чији је ректор дуго година био блаженопочивши митрополит Николај.

DSC_0049

Блаженопочивши митрополит Николај  шездесети је митрополит дабробосански на чији трон је изабран 1992. Године.  Од 1973. до 1978. године био је владика аустралијско-новозеландски, након чега је изабран за владику далматинског гдје се задржао до избора у светосавски трон митрополита дабробосанских.

Митрополит Николај, чије је свјетовно име Гојко Мрђа, рођен је у Крњој Јели код Босанског Петровца 30. августа 1927. године. Школовао се у Сремској Паланци, а 1946. године уписао је Богословију у Призрену. Монашки постриг примио је 1953. године.

Завршио је Богословски факултет у Београду који му је због изузетног доприноса развоју богословља и науке додијелио 1999. године титулу почасног доктора наука, а исту титулу добио је и од Универзитета у Источном Сарајеву 2007. године. Носилац је више црквених и свјетовних одликовања.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа Светом Архијерејском Синоду Српске православне цркве поводом смрти Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Николаја. Телеграм саучешћа упутила је и предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић као и предсједник Народне скупштине Републике Српске, Недељко Чубриловић. 

Поделите: