Search
Close this search box.

УСВОЈЕН ПОЛУГОДИШЊИ ИЗВЈЕШТАЈ О ИЗВРШЕЊУ БУЏЕТСКИХ СРЕДСТАВА: ОПШТИНСКА ВЛАСТ РАДИ ОДГОВОРНО И РАЦИОНАЛНО

Одборници Скупштине општине Фоча усвојили су данас полугодишњи извјештај о извршењу општинског буџета. У првих шест мјесеци ове године, укупна буџетска средства износила су 4.269.339 КМ, што је 40,85 одсто од плана за 2015. годину, а у истом периоду потрошено је 4.212.605 марака или 40,31 одсто од планираних издатака.

Начелник Одјељења за финансије Мирјана Давидовић рекла је да се порески приходи прикупљају према плану, док је спорија динамика убирања непореских прихода, који су остварени на нивоу од 33 одсто од плана, посљедица касно усвојених општинских програма уређења грађевинског земљишта и комуналне потрошње, те да би до краја године наплата ових прихода, ипак, требало да буде у складу са годишњим планом.

SO FOCA 29

Начелник општине Фоча Радисав Машић нагласио је да је полугодишњи извјештај само пресјек укупног рада атуелне власти који ћесе тек на крају године моћи реално да сагледа.

-Општинска власт ради одговорно, рационално и то је показано у протеклом периоду, а такву праксу настављамо и даље-нагласио је Машић.

На сједници је усвојена и одлука о планирању и обезбјеђењу средстава за финансирање обнове жељезног моста на ријеци Дрини, који је порушен у НАТО бомбардовању 1995. године.

За мост код КПЗ-а раније је обезбијеђено 300 хиљада марака кредитних средстава, те 400 хиљада од Владе РС, а одлуком је предвиђено да се 600 хиљада обезбиједи од донатора или из општинског буџета у 2016. години.

most kpz

Оквирна цијена обнове моста је око три милиона марака, а одлуком је одређено да преосталих 1,7 милиона  финансира извођач радова, а да му се исплата овог дијела врши у периоду од пет година у 60 једнаких мјесечних рата, без камата, из редовних буџетских средстава.

Одборници су усвојили и локални акциони план за реадмисиране повратнике, којим су за прихват држављана БиХ, који буду депортовани из земаља ЕУ, обезбијеђена четири стана у Фочи.

Раније изграђени станови у Студентској улици, који су у власништву општине, опремљени су пројектом Министарства за људска права и избјеглице БиХ, а осим за депортоване држављане БиХ користиће се и за смјештај социјално угрожених породица из Фоче.

До краја сједнице одборници су разматралии информације о градњи хидроелектрана, о упису ђака у прве разреде основних и средњих школа, као и Извјештај о раду Дјечијег вртића “Чика Јова Змај”.

Поделите: