Search
Close this search box.

“ЖАНКА” ОТВОРИЛА ЈЕСЕЊУ ПОЗОРИШНУ СЕЗОНУ У ФОЧИ

Представом „Жанка“ Народног позоришта из Ужица, која је побрала бројне аплаузе, симпатије и овације код публике, отворена је јесења репертоарска сезона позоришта у Фочи, које дјелује у оквиру Музеја Стара Херцеговина.

Ова упечатљива драма која никога не оставља равнодушним говори о српској позоришној глумици, умјетници, Живани Стокић, Жанки, која је била била једна од највећих глумица прије Другог свјетског рата, а која је морала да настави свој посао и под окупацијом, како би преживјела, јер је била болесна и морала је да набави инсулин, онда када га нигдје није био. Послије рата, од власти је проказана и осуђена на осам година губитка националне части. Када је добила позив да се поново врати на позоришну сцену, био је то велики шок и за њено срце и душу, коју је од среће испустила.

Главну улогу у представи игра Дивна Марић, Слободан Љубичић игра ликове Бранислава Нушића и Симеона Тошића, док Вахидин Прелић тумачи ликове партизанског мајора Александра Гавриловића и Мориса Пијаде.

Тумачити лик једне од највећих хериона позоришта, српске Саре Бернар-Жанке Стокић, чију улогу ријетко ко од глумаца добије, глумици Дивни Марић представља велику одговорност, али и врхунац каријере.

-То је велика част и сатисфакција за глумца, да дочека да игра лик овако једне грандиозне личности која је обиљежила један период позоришног живота уопште, рехабилитована,неправедно запостављена у једном периоду. Изузетно сам почаствована и срећна што на врхунцу каријере играм Жанку, имала сам и велику трему, с обзиром да  се о њој посљедњих година много и пише и прича-истакла је Марићева.

zanka 2 (1)

У овој представи, која приказује последњи дан живота велике Жанке Стокић, глумица своди рачуне сама са собом и поставља себи најтежа питања – да ли је морала да игра за време окупације и да ли је све могло да буде другачије. Она гледа уназад у свој живот, у своје патње и радости, преиспитује ново вријеме и нове људе, опрашта се од својих љубави, али слави највећу од њих – позориште.

-Представу одсликавају њене животне дилеме, прича о љубавима, пропустима, голгота коју је прошла у усамљености. По секвенцама се објашњавајау њени поступци, њен живот и на крају она када је рехабилитована, када јој је поново понуђена улога да се врати у позориште, када је сви жељно ишчекују,њен живот се окончава, и скончала је сама самцата на свијету, иако је имала хиљаде и хиљаде обожавалаца-прича Марићева.

У Жанку Стокић, за коју је Нушић писао улоге, годинама је био заљубљен Симеон Тошић. Своју љубав, нажалост, признао јој је тек пред њену смрт. Слободан Љубичић који тумачи Тошићев лик каже да је представа приказ немара и неправде према умјетности, према глумици која је само радила свој посао у сулудо вријеме окупације.

 -Она је требала да буде стријељана као и многи познати српски глумци у то вријеме, њу је спасио Крцун Пенезић из женског затвора, који ју је само упитао шта јој је требало да “игра за Њемце”. Она је само радила свој посао, али је то у то вријеме било, ако не ништа друго, није било патриотски, јер је то вријеме поробљеног Београда. Када је рехабилитована, нажалост,тада је и издахнула, пред прву пробу-прича Љубичић.

zanka publika

„Жанка ” је премијерно изведена на сцени Народног позоришта Ужице 19.јуна 2014. и од тада активно игра у позориштима широм Србије,Црне Горе и Босне и Херцеговине. У Фочи поносни што су оваквом једном представом отворили јесењу позоришну сезону.

-Са позориштем из Ужица имамо од раније сарадњу, ово је трећи пут да гостују. Након ове грандиозне представе слиједи још једна дјечија, а затим се активира и наша аматерска сцена која припрема више представа за дјецу и одрасле које ће бити изведене до краја године-рекла је Бранка Драгичевић, директорица Музеја Стара Херцеговина.

Поделите: