Search
Close this search box.

БЛАГО МУЗЕЈА „СТАРА ХЕРЦЕГОВИНА“ ПОД НОВИМ КРОВОМ

 

Музеј „Стара Херцеговина“ након пола вијека добио је нови кров у чију је реконструкцију уложно  30.000 марака,  које је обезбиједио Савјет министара БиХ из буџетске резерве.

Овом инвестицијом ријешен је дугогодишњи проблем прокишњавања у објекту културе, који чува богату историју овог краја.

Грађевински радови, повјерени предузећу Србињепутеви, завршени су у предвиђеном року.

-Урађена је комплетна замјена кровног покривача, јер је ребрасти азбестни покривач био у веома лошем стању, на појединим мјестима био је у фази распадања. Тај кровни покривач је замјењен, стављен је нови од цријепа, замјењена је летва на комплетном крову, комплетно су замијењени вертикални и хоризонтални олуци, уводне лајсне и извршена је санација комплетне дрвене потковице, са одговарајућом заштитом за дрво-рекао је Горан Ђуковић, шеф грађевинске оперативе предузећа „Србињепутеви“.

Muzej

У Музеју очекују да се на овим новинама неће стати.

-Дуго година у ову зграду није ништа улагано, тако да је ова реконструкција крова нама добро дошла, јер смо коначно спријечили од пропадања изложбене поставке и предмете у депоима. Надамо се да ћемо у наредном периоду кроз пројекте и уз помоћ општине обновити фасаду и промијенити столарију, како би са новим изгледом дочекали наш јубилеј који обиљежавамо сљедеће године, а то је шест деценија рада-рекла је Драгичевићева.

На мјесту гдје је сада Музеј “Стара Херцеговина” некада је био хотел “Герстл”. Саграђен је у аустроугарском периоду 1906. године, а његови власници били су брачни пар Самуел и Каролина Герстл. Хотел је имао 24 собе, а срушен је 1944. године.

MUZEJ-1

Кроз четири сталне поставке Музеј најбоље свједочи о овом крају Српске, историји, обичајима, именима, поткрепљујући све сачуваним фотографијама и предметима. Поставке “Фоча у прошлости”, “Етнографска поставка”, “Битка на Сутјесци” и “110 дана фочанске републике” привлаче све већу пажњу јавности.

На годишњем нивоу остваре и по 3 000 посјета углавном из земаља бивше Југославије, али и других европских држава.

Бројним активностима Музеј “Стара Херцеговина” учествује у богаћењу културног живота у граду. Дјелатност настављају са жељом да у будућности буду и носилац културног туризма Фоче.

Поделите: