Search
Close this search box.

ЧЕТИРИ ПОВРАТНИЧКА СЕЛА ДОБИЈАЈУ СТРУЈУ

Министaрка за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац потписала је у Вишеграду споразуме о сарадњи на реализацији Пројекта електрификације стамбених јединица расељених особа и повратника за општине Фоча, Соколац, Чајниче, Ново Горажде, Пале/Прача, Рогатица, Рудо и Вишеград.

Споразуме су заједно с министaркoм потписали начелници општина, директор Фонда за повратак, предсједавајући Комисије за избјегла и расељена лица БиХ, као и предтсавници Електропривреде  БиХ и Електродистрибуције Пале.

Министaрка Боровац рекла је да је из буџета институција БиХ, од 2008. године до данас, издвојено  14,5 милиона КМ у више од 60 општина, чиме је омогућено прикључење струје за 2.000 обновљених повратничких кућа.

-Након застоја од три године, обезбиједили смо 1,4 милиона КМ по основу споразума о удруживању средстава државе, ентитета и Брчко Дистрикта и Фонда за повратак. Тим новцем, струја ће бити уведена у 400 објеката у 20 општина. Од тог броја, данас су потписани споразуми са осам општина у којима ће на електромрежу бити прикључено 158 корисника, што ће коштати 860.000 КМ-навела је Боровац.

Она је истакла да је електрификација отежана јер је ријеч о удаљеним мјестима, те да очекује да ће “Електродистрибуција” обавити послове у скоријем року, како је и најављено.

Начленик општине Фоча Радисав Машић рекао је да ће на подручју општина Фоча електричном енергијом бити снабдјевена четири села.

-Укупна вриједност инвестиције је 102.000 марака. Очекујемо да ова врста помоћи буде настављена јер имамо 152 повратничке куће које су изграђене, а у којима нема електричне енергије- рекао је Машић.

Поделите: