КРЕЋЕ ДУГО ИШЧЕКИВАНА ОБНОВА ЖЕЉЕЗНОГ МОСТА НА ДРИНИ

 

Дуго ишчекивана обнова старог жељезног моста на Дрини у Фочи почеће у наредних мјесец дана, а Влада РС и општина Фоча обезбиједиће око три милиона марака за овај капитални пројекат.

Жељезни мост на ријеци Дрини на улазу у Фочу једини је мост који је срушен приликом НАТО бомбардовања, а да ни послије двије деценије није обновљен.

Годинама је стална опасност за возаче и пјешаке, а на њему је забиљежен и један смртни случај, као и бројне повреде. Његова обнова је од вишеструког значаја за локалну заједницу, која је израдила пројекат обнове и спровела тендерску процедуру.

-За петнаестак дана ми ћемо потписати уговор са извођачем радова, предузећем из Зворника, који ће нови мост на Дрини завршити у року од осам мјесеци. Нови жељезни мост сачуваће првобитни изглед, како то налаже његов статус националног споменика културе БиХ, имаће двије коловозне траке како би се саобраћај одвијао у оба смјера, двије пјешачке стазе које ће од коловоза бити одвојене жељезном конструкцијом- рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

most kpz

Он је подсјетио да је локални парламент претходно усвојио одлуку о планирању и обезбјеђивању средстава за финансирање обнове жељезног моста на Дрини,

-Општина је из обезбиједила 300 000 марака из кредитних средстава, од Владе РС очекујемо 600 000 марака, а остатак новца биће плаћен извођачу у периоду од пет година на рате, без камата, из редовних буџетских средстава. Свакако да очекујемо помоћ од републичких и државних институција, као и од различитих донатора-рекао је Машић.

Овим капиталним пројектом Фоча ће добити модеран мост преко Дрине, који магистрални пут повезује са Универзитетском болницом Фоча, Медицинским факултетом, Студентским домом,који ће ускоро бити усељив за 340 студената, Казнено-поправним заводом и градским насељем Доње Поље.

-Мислим да је то фантастично што ће коначно бити обновљен мост, а годинама је неуслован за прелазак и возачима и пјешацима, па и небезбједан. Ми смо сви сагласни да се то ради и што прије да добијемо за прелазак сигуран мост-истакао је Славко Ђорђевић, члан Савјета мјесне заједнице Доње Поље.

Подели

Наши пријатељи

Translate »