Search
Close this search box.

МАШИЋ: ПОДРШКА ОПШТИНЕ ФАРМИ ‘ЗЛАТНИ БОР’

 

Фарма „Златни Бор“ из Фоче, која се бави производњом сира на традиционалан швајцарски начин, посљедњих мјесеци осваја тржиште, а међу првим муштеријама су и амбасадори страних земаља у БиХ, који су одушевљени сиром наручили веће количине за пријеме у својим амбасадама.

“Златни сир“ по цијени од 35 марака постао је врхунски и један од најтраженијих производа из Фоче, а за његову производњу заслужни су пријатељи Татомир Јовичић и Предраг Џокић, који су прије двије године одлучили да у селу Златни Бор удаљеном око 35 км од Фоче покрену фарму за производњу органских сирева.

TATOMIR JOVICIC I PREDRAG DZOKIC

Јовичић се није случајно опредијелио да икуства фарминга која носи из Швајцарске примјени у фочанском Златном Бору. Добро је знао да је земља његових предака, на платоу кањона Таре на надморској висини од 1.200 метара, плодна и богата, природа нетакнута, а ваздух чист планински. Уз све ово и велики труд и рад сертификована фарма по узору на алпско сточарство већ на велико производи сир према швајцарском рецепту старом 200 година.

-Сир је и престигао очекивања наша, све више је заинтересованих купаца, не можемо практично ни да произведемо колико се тражи. И врло скоро ћемо достићи врхунац производње. Другу зиму смо преживјели, направили добар бренд који се тражи у БиХ, и изван њених граница. На недавном Фестивалу вина у Сарајеву скоро све амбасаде у БиХ су пробале и наручиле наш сир, што нам даје и подршку и адреналин да идемо даље и више-прича Татотмир Јовичић, који живи и ради у Швајцарској.

ZLATNI SIR I

Осим што два пријатеља намјеравају да повећају капацитет фарме у плану и им је и бављење туризмом. У остваривању идеје највећа препрека им је лоша инфраструктура.

– Захваљујући РЈ “Електродистрибуција“ Фоча успјели смо послије двије године да раскрешемо далековод , тако да се надамо да ће бити мање кварова и да ћемо имати више електричне енергије , што нам је кључно за производњу. Имамо и најаве да ће кренути радови на побољшању пута, што нас јако радује, и много нам значи. Како наши производи постају тражени, тако и општина препознаје наш рад и свјесна је да ово може да заживи и одлучује да нам помогне-прича фармер Предраг Џокић.

У општини Фоча јасни-фарма Златни Бор има подршку локалне власти:

-Ми смо и прошле године насули 12 километара пута према Заваиту и остаје нам да и даље улажемо. У наредној години већ планирамо и асфалтирање тог пута. Ова фарма је велика шанса за Фочу, за онај крај и мислимо да ће овај пројекат бити подстицај и за друге пољопривреднике, нарочито власнике имања на том подручју-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Сир и за швајцарског амбасадора

Џокић и Јовичић су недавно поклонили сир за дегустацију и амбасадору Швајцарске у БиХ, Хајнриху Мауреру, који је посјетио општину Фоча. Сви заинтересовани и љубитељи квалитетних сирева, овај млади, али квалитетни фочански бренд могу да наруче путем интернета и биће им достављен на кућну адресу.

SIR I ZA SVAJCARSKOG AMBASADORA

Фармски туризам

У близини фарме „Златни Бор“ Јовичић и Џокић подигли су и бунгаловe намијењенe за изнајмљивање туристима.

-Циљ нам је довести туристе широм свијета у овај крај, односно да развијамо фармски туризам, за који овде постоје идеални услови-прича Татомир Јовичић.

Поделите: