Search
Close this search box.

НАЦРТИ РЕБАЛАНСА И БУЏЕТА ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ УПУЋЕНИ У ЈАВНУ РАСПРАВУ

 

Одборници Скупштине општине Фоча разматрали су данас Нацрт ребаланса буџета за текућу и Нацрт буџета општине Фоча за наредну годину и усвојили закључке по којима су ова два документа упућена у јавну расправу.

Мирјана Давидовић, начелница Одјељења за финансије општине Фоча појаснила је да би ребаланс буџета био већи за 70 000 марака, док би буџет за наредну годину износио 11 650 000 марака.

-Пројектовани буџет био би већи због тога што су обезбијеђена средства за обнову моста, за пројекат лед расвјете, као и на основу других активности које су усвојене одлукама СО Фоча-рекла је Давидовићева.

Одборници владајуће коалиције сматрају да  је план буџета за наредну годину реалан, праведан и да одражава потреба корисника, док су одборници опозиције буџет оцијенили нереалним.

Након што се проведу јавне расправе, о Приједлогу ребаланса буџета за текућу и Приједлогу буџета за наредну годину одборници ће се изјаснити на редовном децембарском скупштинском засједању.

so foca II

Одборници су у даљем раду усвојили више закључака којима захтијевају од концесионара малих хидроелектрана да досљедно поштују одредбе из еколошке дозволе и да прије почетка радова упознају локално становништво о свим аспектима инвестиције, да би се отклонили сви евентуални неспоразуми.

Одборници су подржали градњу електрана, али су затражили од надлежних инспекцијих органа да контролишу радове и да предузимају одређене мјере у случају кршења одредаба из дозволе, док је од ресорног министарства Републике Српске затражено да прије издавања концесије за градњу мале хидроелектране, обавијести локалну заједницу.

Скупштинским закључцима, општинско Одјељење за финансије задужено је да на почетку сваке године информише Скупштину о уплаћеним концесијама, а цијела општинска администрација да буде једна врста сервиса концесионарима.

У информацији о изградњи малих хидроелектрана, која се нашла пред одборницима, наводи се да је на подручју општине Фоча од 2005. до 2012. године додијељено 13 концесија за градњу малих хидроелектрана.

so foca I

До сада је само један концесионар, предузеће “Симинг трејд” из Фоче изградило електрану на рјечици Отеши планиране годишње производње 4.500 мегават часова, која је почела да ради у јуну 2014. године, а која је коштала 3,2 милиона КМ.  У току је градња мале електране на ријеци Говзи, БГ-1-Јелеч, планиране годишње производње између 20 и 22 милиона киловат часова.

Остоја Сторебра, директор бањалучког предузећа “Електрос” које гради ову електрану, упознао је одборнике да је то половина годишње потрошње струје општине Фоча.

-Укупна инвестиција је од 12 до 13 милиона марака, а електрана би требало да почне да ради у фебруару или марту 2016. године. Ми смо се обавезали Мјесној заједници Јелеч да надокнадимо све штете на инфраструктури уколико их буде, а до сада штета нема-рекао је Сторебра.

so foca III

У наставку скупштинског засједања одборници су усвојили Приједлог одлуке о јавном водоводу и канализацији,  Приједлог одлуке о расписивању јавног надметања за издавање у закуп пословних простора у објекту Спортска дворана у Фочи, Акциони план јачања система социјалне заштите у општини Фоча са фокусом на расељена лица и повратнике за 2016. и 2017.годину, информисали се о стању у областима здравствене заштите и здравственог осигурања и социјалне и дјечије заштите на подручју општине.

 

 

Поделите: