Search
Close this search box.

ОДРЖАН РЕГИОНАЛНИ ШАХОВСКИ ТУРНИР ЗА СЛИЈЕПЕ И СЛАБОВИДЕ: МАТИРАЈУ ПРЕДРАСУДЕ, НЕ И ПРОБЛЕМЕ

 

Момир Ашоња, предсједник Организације слијепих и слабовидих града Источно Сарајево, тријумфовао је на регионалном шаховском турниру за слијепа и слабовида лица који је одржан у Фочи, у организацији Међуопштинске организације слијепих и слабовидих.

Друго мјесто припало је Организацији слијепих и слабовидих из Фоче, треће екипи фочанског Удружења пензионера, а чеврто Организацији слијепих и слабовидих из Горажда.

-Бити први је успјех и задовољство, захвални смо домаћину на одличној организацији, колегама на фер и спортској игри, судији на коректном суђењу-рекао је Ашоња.

Шаховско такмичење организовано је у сусрет Међународном дану особа са инвалидитетом, а под покровитељством општине Фоча.

Предстојећи 3. децембар слијепа и слабовида лица у РС ишчекују са бројним проблемима. Недовољна брига надлежних и мањак финансијских средстава само су неки од њих.  Незадовољни су и  начином на који су распоређена средства од прихода игара на срећу.

-То је горући проблем, та расподјела лутријских средстава, која су у свим земљама регије искључиво намијењена за организације које штите и заступају лица са инвалидитетом. Нажалост код нас само мањи дио средстава иде за те намјене. Ми имамо обећања да ће се мијењати Закон о расподјели лутријских средстава и надам се да ће се коначно пробудити савјест људи који о томе воде рачуна и да ће се обезбиједити више средстава за нормалан рад организација-рекао је Јовица Мијатовић, замјеник предсједника Савеза слијепих РС.

И поред тога што је Савез слијепих проглашен републичком организацијом од посебног јавног интереса, на локалима другачије стање.

-Ми немамо такав статус. Немамо свој грант у буџету општине, људи нам помажу колико могу, али ми бисмо вољели да имамо свој грант, да знамо колико се можемо уклопити-рекла је Дара Ђајић, предсједник Међуопштинске организације слијепих и слабовидих из Фоче.

Поделите: