Search
Close this search box.

ПОЧЕЛА ОБНОВА ВОДОВОДА: НАЈВЕЋИ ИНФРАСТРУКТУРНИ ПРОЈЕКАТ У ФОЧИ

 

Механизација предузећа “Јединство” из Ужица, којем је повјерен посао прве фазе обнове водовода, чија је вриједност 4,6 милиона марака, данас је званично уведена у посао.

У фочанском насељу Табаци, у којем је постављена је градилишна табла, отпочели су први земљишни радови на овом овом највећем инфраструктурном пројекту у Фочи у послијератном периоду.

vodovod pocetak II

Прва фаза обухвата изградњу дванаест километара дужине главног доводног цјевовода од каптаже Лучка врела до новог резервоара који ће се градити на већој висинској зони у насељу Обилићево, изградњу аутоматске хлорне станице, растеретне коморе, и изградњу 2200 кућних прикључака са аутоматским очитавањем.

-Ово је највећа инвестиција у инфраструктури Фоче којом ће се коначно омогућити уредно снабдијевање питком водом. Рок прве фазе је 14 мјесеци, с тим што ће извођач радова настојати да радове заврши и раније. Упоредо са одвијањем прве фазе обнове водовода ми ћемо прикупљати документацију и за преостале фазе овог значајаног пројекта. Друга фаза подразумијева секундарну мрежу, напајање водом Драгочаве и Миљевине и канализациону мрежу, док је трећа фаза изградња колектора-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Извођач радова предузеће “Јединство” гарантује да ће све урадити квалитетно и у задатим роковима.

-Ради се о сложеном пројекту, који јесте захтјеван, али ми смо спремни, имамо значајне ресурсе које ћемо ангажовати. Наш план је да почнемо од изворишта према граду, ову тежу дионицу док временски услови дозвољавају, а касније ћемо се распоредити у више екипа које ће истовремено радити како бисмо све привели крају на обострано задовољство-рекао је Зоран Радибратовић, технички директор предузећа “Јединство”.

vodovod pocetak

Надзор над реализацијом уговореног посла вршиће шпански конзорцијум “Ептиса” и “Водинг 92” Бијељина.

-Овај пројекат је финансиран 50 одсто из кредита Европске инвестиционе банке, 35 одсто су донаторска средства, а 15 одсто је учешће општине, кроз рјешавање имовинско-правних односа, пројекте документације и споредних активности. Ми ћемо се потрудити да радови буду изведени на квалитетан начин-навео је Здравко Стевановић, главни надзорни инжењер Конзорцијума.

VODOVOD POCETAK IV

Пројектне активности на обнови водовода и канализације у Фочи почеле су прије двије године, а за све фазе реконструкције локална скупштина је одобрила задужење до 10 милиона КМ. Пројекат Водовод и канализација у 23 општине проводе Влада Српске и Европска инвестициона банка, а његова вриједност је 100 милиона евра.

Поделите: