Search
Close this search box.

ПРИВОДИ СЕ КРАЈУ ЈЕСЕЊА СИСТЕМСКА ДЕРАТИЗАЦИЈА

У циљу заштите становништва од заразних болести које шире мишеви и пацови на подручју општине Фоча приводи се крају јесења системска дератизација која у овој локалној заједници није извршена протеклих седам година.

Посао је поверен  предузећу  “Санитација” из  Зворника, које је на спроведеном тендеру имало најбољу понуду, а дератизацију обавља хемијским средством које омогућава максималну ефикасност и нешкодљиво је за људску популацију и животну средину.

По наређењу локалне управе и законској обавези, дератизација је званично почела 15. октобра и трајаће до 5. новембра. У протекле двије недјеље успјешно се обавља на ширем подручју града, каже начелник општинског Одјељења за комуналне и инспекцијске послове, Гордан Дракул:

-Дератизација обухвата јавне површине и објекте: зграду општинске управе и објекте којима газдује општина, предшколске, школске и вјерске објекте, културне и здравствене установе, градска гробља, обале ријека, комплетну канализациону мрежу и санитарну депонију. Добар дио од набројаног је већ урађен, још је остало да се дератизација изврши у заједницама етажних власника и породичним и стамбеним објектима и искористио бих ову прилику да замолим представнике ЗЕВ-а у којима није извршена ова акција да се јаве служби која је спроводи-рекао је Дракул.

Спровођење превентивне дератизације значајно смањује ризик од ширења заразних болести чији су преносиоци глодари, као и материјалну штету коју глодари изазивају у домаћинствима и привреди, додаје Дракул.

-Био је крајњи рок да се изврши дератизација јер се посљедњих година накупило доста глодара, тако да се није чекало прољеће-додао је Дракул.

Скоро читав овај посао финансира општина Фоча, док Заједнице етажних власника и власници стамбених кућа, објеката и радњи сами сносе трошкове дератизације.

-Цијена по стану је 1 КМ и то је стварно минималан трошак, тако да свако домаћинство фактички може да исфинансира ову акцију која је обавезна-истакао је Дракул.

Поделите: