Search
Close this search box.

У ФОЧИ ОБНОВЉЕНА ЧЕТИРИ СТАНА ЗА ПРИХВАТ РЕАДМИСИРАНИХ БХ. ГРАЂАНА

Министрица за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац, амбасадор Швајцарске у БиХ Хајнрих Маурер и представник Америчке хуманитарне и развојне агенције за БиХ  (ЦРС) Марк Де Силва данас су у Фочи предали на употребу овој општини четири стамбене јединице обновљене у оквиру пројекта “Интегрисани програм подршке за реинтеграцију повратника по основу Споразума о реадмисији”.

FOCA READMISIJA I

Овај пројекат реализује се у 11 општина у БиХ, у оквиру Партнерства у миграцијама између БиХ и Швајцарске, склопљеног 2009. године, а којем доприноси и Кнежевина Лихтенштајн.

Министрица за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац похвалила је општину Фоча за успјешну реализацију пројекта укључења реадмисираних особа, које се враћају из других земаља у БиХ, што је узроковано великом миграционом кризом.

-Као држава обавезани смо да потпсивањем Споразума о стабилизацији и придруживању овим особама пружимо адекватну помоћ у БиХ, посебно онима који немају гдје да се смјесте и онима којима је потребна поновна интеграција у друштво. Општина Фоча спремно је ушла у обнову стамбених јединица, извршена је техничка помоћ и едукација општинским службеницима, а ту је и додатна помоћ особама које уђу у ове станове, у узносу од 8 000 марака по стамебној јединици, како би у шест мјесеци до годину дана могли да плате и све стамбене обавезе-рекла је Боровац.

SEMIHA BOROVAC

Она је додала да за сада још увијек нема прецизних података колико ће у БиХ ући реадмисираних особа.

-Не можемо имати поуздане податке док они не стигну на аеродром или на гранични прелаз-додала је Боровац.

Амбасадор Швајцарске у БиХ Хајнрих Маурер рекао је да Влада Швајцарске не само да захтјева од БиХ да прими реадмисиране особе, већ и помаже локалне заједнице и све нивое власти у БиХ да на овај захтјев адекватно одговоре.

FOCA READMISIJA

Представник Америчке хуманитарне и развојне агенције за БиХ  (ЦРС) Марк Де Силва рекао је да је циљ пројекта стварање услова за прихват реадмисираних грађана Босне и Херцеговине.

-Морамо истаћи вриједност сарадње општине Фоча, која је једна од први општина која је успоставила локални реадмисиони тим што ће сигурно бити и узор за остале општине и што ће помоћи свакако да се осигурају достојни услови за оне који се буду враћали на подручје општине-рекао је Де Силва.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да се општина обавезала да у наредних пет година прихвата реадмисиране особе на период за који треба да се снађу.

-Ми имамо четири стана у Студентској улици, поптуно опремљена и спремна за усељење, што је потпуно битно. Корисници могу да бораве максимално по шест мјесеци, а након пет година станови остају општини и користиће се за социјалне категорије. Ово је један од оних пројеката који могу помоћи много више него пројекти који су замишљени као грандиозни, а који потроше средства да се не зна гдје она заврше-рекао је Машић.

FOCA STANOVI

Стамбене јединице користиће се по моделу социјалног становања у заштићеним условима, а на овај начин обезбиједиће се континуиран прихват и смјештај за 200 реадмисираних бх. грађана.

Укупна вриједност пројекта је око 1 860 000 КМ од чега су износ од 1,2 милиона марака у виду гранта обезбиједиле Влада Швајцарске и Влада Кнежевине Лихтенштајјн, 85 000 марака обезбиједио је ЦРС, а 500 000 марака Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Поделите: