Search
Close this search box.

У ФОЧИ УСПЈЕШНО РЕАЛИЗОВАН ПРОЈЕКАТ РАНОГ УЧЕЊА ДЈЕЦЕ: ПРЕПОЗНАТ РАД ЦЕНТРА ЗА РАНИ РАСТ И РАЗВОЈ

 

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић упознао се данас у Фочи са резултатима пројекта “Повећајмо могућности дјеци у БиХ за рано учење” који је ресорно министарство у овој локалној заједници, заједнички спровело са представницима општине Фоча, Уницефа, организације “Дубаи керс” и предшколске установе “Чика Јова Змај”.

malesevic foca

Малешевић, који је заједно са донаторима посјетио Центар за рани раст и развој у Фочи, који је значајно унаприједио рад, истакао је да је министарство са 20 одсто средстава учествовало у суфинансирању овог пројектау РС.

-Министарство је то исфинансирало са више од 50 000 марака, а укупна донација износилаје 280 000 марака. Уницеф је опремио просторе, суфинансирали осам вртића и запослене који су радили на пројекту, а када је послије двије године нестало средстава, многи вртићи у Српској су одустали од пројекта. Једино је у Фочи овај пројекат наставио да живи и да се одржава уз помоћ локалне заједнице, што је велики успјех и за општину и за вртић, јер многа дјеца не би могла без тога похађати предшколско образовање-рекао је Малешевић.

Према ријечима Сање Кабил, координатора пројекта при Уницефу, овај програм имао је за циљ да обухвати што више дјеце узраста од четири до шест година предшколским образовањем, нарочито дјеце из социјалних категорија.

CENTAR ZA RANI RAST I RAZVOJ

Тарик ал Гург, директор организације “Дубаи керс” рекао је да ће се на основу данашње посјете и сагледавања резултата пројекта донијети одлука о даљим активностима.

-До сада смо чули само позитивне оцјене од очева и мајки дјеце која су учествовала. Битно нам је да чујемо и да ли је било неких препрека, а након тога ћемо имати састанак са Уницефом да оцијенимо програм, на основу чега ћемо одлучити да ли ћемо даље преузимате неке активности и у ком смјеру-рекао је Ал Гург.

Центар за рани раст и развој у Фочи основан је 2010.године, а од 2013.године дјелује при Дјечијем вртићу „Чика Јова Змај“.

-Овај пројекат је реализован од јануара до јуна 2014.године и обухватио је 147 дјеце и пет едукатора који су радили са њима и два асистента који су радили опсервацију дјеце, рану детекцију и интервенцију, и то су први темељи ресурсне собе која данас функционише у оквиру Центра за рани раст и развој у којој се ради са дјецом која имају извјесна кашњења у развоју по савременим методама-рекла је Слађана Владичић, директорица Вртића.

MASIC MALESEVIC

Општина Фоча уложила је значајна средства и напоре да се одржи Центар за рани раст и развој.
-Наша идеја је да проширимо објекат Дјечијег вртића и да овдје смјестимо Центар за рани раст и развој, који се тренутно налази у другом објекту и да дјецу социјализујемо на тај начин што ће бити заједно, а ту нам је у близини и школа. На тај начин бисмо обухватили сву дјецу родитеља која су заинтересована за обданиште, чиме помажемо наталитет, што је и основни циљ наше Републике-рекао је Машић.

Поделите: