Search
Close this search box.

ВАЖНА УЛОГА ЦЕНТРА ЗА РАНИ РАСТ И РАЗВОЈ У ФОЧИ

Прешколско васпитање и образовање представља важан сегмент сваког друштва у које се мора улагати како би  што више дјеце узраста до шест година имало квалитетне услове за раст и развој.

Истакнуто је ово у петак на округлом столу под називом „Јачање капацитета Центра за рани раст и развој Фоча“ који је организовао  Дјечији вртић „Чика Јова Змај“ у фочанском у Центру за културу и информисање.

У Фочи је 2010.године основан Центар за рани раст и развој, који од 2013. године дјелује у оквиру Дјечијег вртића “Чика Јова Змај”. Посљедњих година све је више дјеце предшколског узраста која користе услуге Центра, чији је квалитет препознат широм Фоче, али и околних градова Вишеграда, Билеће, Горажда, па чак и у Подгорици.

-Ми окупљамо малишане који нису обухваћени ниједним видом предшколског васпитања и образовања, затим дјецу из социјално угрожених породица, породица под ризиком, затим имамо и ресурсну собу у којој радимо са дјецом која имају извјесна кашњења и потешкоће у развоју, са циљем помоћи овој популацији да заузме своје мјесто у друштву-рекла је Слађана Владичић, директорица Дјечијег вртића “Чика Јова Змај”.

okrugli sto sl II

Кроз пројекат “Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије Анекса седам Дејтонског мировног споразума који у Фочи и још девет градова и општина у БиХ проводе УНИЦЕФ и УНХЦР, Центар за рани раст и развој свакодневно унапријеђује дјелатност у чему подршку добија од општине и свих установа које се на подручју Фоче баве социјално заштитом и инклузијом.

Координатор пројекта испред општине Фоча, Драгица Кулић, истакла је да су овим програмом опремљене три ресурсне собе у Миљевини, Броду и Поповом Мосту, којима је обухваћено 41 дијете узраста до шест година, од чега седморо из расељених и четворо из повратничких породица.

-Кроз 64 радионице раде се процјене способности сваког дјетета, индивидуални планови и програми, а укључени су и њихови родитељи-рекла је Кулићева.

На округлом столу било је ријечи о пренаталној  заштити и припреми за позитивно родитељство, значају  раног раста и развоја од рођења до шесте године, као и о систему  ране детекције и интервенције.

Поделите: