Search
Close this search box.

ТРЕЋИ НОВОГОДИШЊИ МИНИ САЈАМ КРЕАТИВАЦА У ФОЧИ: ПРЕГРШТ МАШТОВИТОСТИ И ИНОВАТИВНОСТИ

На градском тргу у Фочи, на дводневном изложбено-продајном сајму, производима за декорацију и практичну примјену, али и љекобиљем и одјевним предметима, представило се шеснаест фочанских креативаца.

sajam kreativaca sl

Трећи  новогодишњи сајам, који организују Општина Фоча и општинска Туристичка организација прави је подстрек да што више Фочака употријеби и изрази своја креативна чула, али и шанса да своје рукотворине промовише широј публици.

bojana i katarina

На једном од штандова и кућна радиност породице Владичић. Бојана, са родитељима представила је бројне производе угодне тијелу и души насталих од биљака и осталих производа којих је у изобиљу на планинама око Фоче.

-У питању су планински производи, чајеви, ручно рађени сапуни, мелеми. Ми полагано и проширујемо свој асортиман, али држимо се старих навика, добро познатим нашим купцима-каже Бојана Владичић.

Украсне и одјевне предмете од вуне и осталих природних плетива, вриједне фочанске домаћице на сајму су представиле по старим препознатљивим шемама израде. На штандовима и прегршт предмета рађених у декупаж техници, необичан накит, украсне флаше, али и домаћа ракија.

branka kulic

-Највише радова украшених декупаж техником, уникатни прибор за јело за дјецу са именом и декорацијом, рајфови за дјевојчице,  мирисне свијеће. Улога сајма и јесте да се грађани упознају са нашим радом, дакле више је изложбеног карактера-каже маштовита Фочанка, Бранка Кулић.

-Представио сам ракију „здравицу“ , односно тинктуру од 37 љековитих трава убраних на обронцима НП „Сутјеска“ која нарушено здравље поправља, а постојеће, добро здравље, учиниће још бољим. Ова ракија се припрема годину дана и заслађена је природним медом-прича Бојан Матовић.

bojan matovic

Ручно рађен, уникатан накит Катарине Ђајић, привукао је бројне посјетиоце.

-Огрлице, наушнице рађене од каменчића, дугмади. Продаје има, задовољна сам-истиче Ђајићева.

ukrasi sajam

И школарци су излагали, дјеца и млади са потешкоћама у развоју.

-Заједно са волонтерима и члановима Удружења „Трачак наде“ ми смо правили новогодишње и божиће укарсе, икебане, флаше, честитке, анђелчиће. Све смо радили са дјецом у склопу њихових радионица-каже Зоран Лукић, студент ПФБ „Свети Василије Острошки“ у Фочи, волонтер Удружења „Трачак наде“.

Иновација и маште међу учесницима сајма не мањка. Своје необичне предмете први пут су представили Десанка Мојовић и Пузовић.

-Ја ручно израђујем такозване пињате, играчке које служе за дјечију забаву. Праве се од папирне смјесе, унутра се пуни слаткишима, конфетама. Онда се она окачи, дјеца добију штапиће са којима разбијају пињату, а циљ је да се дође до слаткиша-прича Фочанка, Десанка Мојовић.

sajam kreativaca foca I

-Новогодишњи накит за јелку и стамбени простор израђен од природних материјала, коштуњичавог воћа,  ораха, љешника, коштица од брескве и кајсије. Идеја не фали, а биће, надам се, и купаца-Мирољуб Пузовић.

ukrasi ng

Царство украса и необичних рукотворина и на штанду Дјечијег вртића „Чика Јова Змај“.

-Декупаж на стаклу, дрвету, свијећњаци, украси. Имамо и  Сњешке Бијелиће које смо правили од балона и конопца, и мотали са дрвофиксом, а већ смо једног продали-каже Радијана Дукић из Дјечијег вртића.

djeciji vrtic

Организатори, задовољни сајмом, истичу да  овакве манифестације доприносе свеукупној туристичкој понуди, јер су рукотворине бројних маштовитих Фочака изложене и у локалној сувенирници.

-То и јесте резултат наше трогодишње замисли. Са пар кретаиваца смо остварили сарадњу да продају своје рукотворине у нашој сувенирници.То смо причали када смо организовали први сајам, а сада и реализујемо-рекла је Љепосава Ђајић, директорица ТО Фоча.

Сви заинтересовани Фочаци необичне рукотворине својих суграђана моћи ће и сутра на истом мјесту да погледају или купе, по цијени од три до тридесет марака.

Поделите: