Search
Close this search box.

УРУЧЕНИ КЉУЧЕВИ НОВОИЗГРАЂЕНИХ КУЋА ЗА 13 ПОВРАТНИЧКИХ И РАСЕЉЕНИХ ПОРОДИЦА

 

Представници аустријске невладине организације “Хилфсверк”и општине Фоча уручили су данас кључеве новоизграђених и обновљених кућа за 13 породица повратника и расељених лица на подручју ове општине.

Изградња и обнова стамбених објекатарелизована је у оквиру пројекта “Подршка трајним рјешењима ревидиране стратегије за спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума”, који у БиХ финансирају Европска унија и УНХЦР.

Кључеве нове куће у фочанском селу Сусјешно добила је и Бошњакиња Џемила Јанашковић. Њена кћерка Фата задовољна је, јер како каже, коначно имају свој кров над главом.

-Значи нам пуно јер нисмо имали гдје, а била сам смјештена у згради социјалног збрињавања у Фочи. Сада ћу моћи обрађивати своје имање и живјети од тога-задовољна је Јанашковићева.

povaratnici kuce

У овом програму, чија је вриједност 500 000 марака, општина Фоча била је у обавези да обезбиједи  инфраструктуру.

-Куће које имају фасаду, прикључке за воду, струју, све што је неопходно за нормално одвијање живота. Од 13 стамбених објеката, два су стана у згради у Годијену, а 11 кућа на ширем подручју општине. Ово је врло значајан пројекат, а сарадњу са Хилфсверком и даље настављамо-рекао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

Осим што пројекат Подршке трајним рјешењима ревидиране стратегије за спровођење Анекса седам Дејтонског мировног споразума подразумијева стамбено збрињавање повратника и расељених лица, његова важна компонентна је и пружање економске подршке овим категоријама.

-Оне породице које посједују способност и ресурсе за рад настојаћемо да и економски оснажимо и подржимо како би њихова интеграција и реинтеграција у све друштвене токове била што повољнија и квалитетнија-појаснила је менаџер пројекта испред невладине организације “Хилфсверк”, Азема Авдушиновић.

povratnici kuce II

Из општине Фоча поручују да ће програм стамбеног збрињавања повратника и расељених лица бити настављен и наредне године. Заједно са ресорним државним и ентитетским министарствима и међународним организацијама биће изграђено још 15 кућа за повратничке породице, нова зграда са 12 станова за кориснике алтернативног центра у Миљевини, као и зграда са 20 станова за социјалне категорије.

Поделите: