Search
Close this search box.

УЗГОЈ МАЛИНА-ПУТ ДО БОЉЕГ ЖИВОТА ЗА 41 ПОРОДИЦУ

У Фочи су данас испоручени пакети садница малине за четрдесет једно фочанско домаћинство из категорије расељених и избјеглих. Ова донација  дио је пројекта УНХЦР-а, који се реализује посредством УНДП-а и општине Фоча.

maline

Саднице малине добио је и Милош Ђуровић из фочанског села Ђеђево.

-Ја сам раније засадио један дунум, сада ћу да проширим производњу, сматрам да је малина на цијени и да се од њеног узгоја може лијепо приходовати-рекао је Ђуровић.

Да се од малине може остварити добра зарада, сматра и Исмет Мекић из Миљевине.

-Гледајући као други узгајају, и ја сам одлучио да се бавим узгојем малине. Јесте већи посао, али нека , и треба да се ради, јер се једино тако може и зарадити-каже Мекић.

maline I

Начелник Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Фоча Игор Ћурчић рекао је да су корисници добили по 1 900 садница намијењених за садњу по два дунума земљишта.

-Ради се о сорти малине “полка” која је  набављена на институту у  Великој Британији, дакле најквалитетнија могућа, и сорти “микер” која је набављена у Србији. Данас је практично подијељено око 100 000 садница, што је највећа подјела у регији у задњих неколико година, која ће овим породицама обезбиједити даљу егзистенцију-рекао је Ћурчић.

maline II

Уз системе за наводњавање и прихрану, који су раније подијељени, вриједност пројекта је више од 300.000 КМ, од чега је учешће општине 10 одсто.

У оквиру истог пројекта, УНХЦР и УНДП су прошле године у општини Фоча подијелили 40 пластеника за 20 домаћинстава.

Поделите: