Search
Close this search box.

ОБНОВЉЕНА РАСВЈЕТА У ДОЛИНИ ХЕРОЈА

У Националном парку “Сутјеска” обновљена је расвјета у Долини хероја, у дужини од 1.200 метара уз магистрални пут који од Фоче и Сарајева преко Тјентишта води ка Требињу и Јадранском мору. Вриједност инвестиције, коју су заједно обезбиједиле ВладаРС и национални парк је 75.000 КМ.

Освјетљавањем Долине хероја биће побољшано и одвијање саобраћаја на овом дијелу значајне магистрале, којом из дана у дан саобраћа све више путничких и транспортних возила.

-Ми се управо враћамо из Херцег Новог идемо ка Србији, драго нам је кад видимо да се нешто ради, а ова расвјета ће сигурно пуно побољшати одвијање саобраћаја на овој фреквентној дионици, јер заиста је саобраћај густ и има туриста-каже Менсур Емишевић, некадашњи рукометаш репрезентације БиХ, којег смо затекли на магистралном путу.

Расвјета у подножју монументалног споменика и музеја није у функцији од 1991. године, због чега је пословодство “Сутјеске” уз подршку Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС обнову ставило у први план у зимском периоду.

dolina heroja II

Обнова расвјете подразумијева поправку инсталација, расвјетних тијела и инфраструктуре, која је више од 20 година потпуно девастирана крњила изглед урбаног дијела Националног парка, каже в.д. директора НП „Сутјеска“ Дејан Павловић и додаје да се на овим инвестицијама неће стати.

-Ово је тек почетак обнове расвјете, друга фаза ће услиједити када временски услови то дозволе и то у самом насељу Тјентиште, обновићемо расвјету у дужини од још око 1 000 метара. Не стајемо на овоме, идемо крупним корацима уз сарадњу са Владом да враћамо сјај Сутјесци, а на прољеће ћемо радити сређивање и пескарење споменика посвећеног најславнијој бици, очекујемо машине из Бања Луке већ на прољеће-рекао је Павловић.

Радници НП „Сутјеска“ недавно су уредили простор око бивше Титове виле. Присјећају се како је некада својом репрезентативношћу привлачила високу клијентелу из времена бивше Југославије.

-Титова вила је изграђена седамдесетих година намјенски за високе фунционере тог времена, а под управом бившег Извшног вијећа БиХ. Два пута је Тито боравио у њој, а ми смо недавно уредили тај околни простори надамо се да ћемо сличне акције наставити-прича службеник у НП „Сутјеска“ Радивоје Вељовић.

TJENTISTE VILA.avi.Still003

Када би се девастираним објектима најстаријег националног парка у БиХ вратио стари сјај, број туриста из цијелог свијета био би утростручен. Управо ће ово бити задатак руководства Парка и надлежних институција у овој години.

Свечаном пуштању у рад обновљене расвјете данас су присуствовали предсједник СО Фоча, Радојица Млађеновић, замјеник начелника општине, Раденка Срндовић, начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности, Игор Ћурчић и директорица ТО Фоча, Љепосава Ђајић.

Поделите: