Search
Close this search box.

ПРИКАЗАН ДОКУМЕНТАРНИ ФИЛМ “ТЕЖИНА ЛАНАЦА ДВА”

Документарни филм “Тежина ланаца два” аутора Бориса Малагурског у коме се анализирају догађаји који су услиједили након распада бивше Југославије приказан је у фочанском Центру за културу и информисање у оквиру Јануарских културних и духовних свечаности.

Филм се бави неолибералним реформама на простору Балкана након распада Југославије и утицаја тих реформи на економију, медије, војску, културу, образовање и политику, уз интервјуе са Ноамом Чомским, Оливером Стоуном, Мајклом Парентијем и другим познатим свјетским стручњацима.

-Приказан је почетак неолиберализма, о Чикашкој школи економије Милтона Фридмана, до свега обога што имамо данас кроз анализу спровођења Вашингтонског консензуса-стабилизација, либерализација, приватизација-што је уништило домаћу привреду не само у Србији, већ на простору Балкана, односно бивше Југославије, и покушавамо на тај начин да освијестимо грађане о узроцима економских проблема, што сматрам да је суштина свих проблема на нашим просторима. Ако желимо да живимо боље, морамо да будемо свјесни система у којем живимо и да се боримо на један модеран начин који користи оруђе неолибералног система против самог система, јер као што је Мајкл Мур једном давно рекао “богаташ ће да ти прода конопац којим ћеш да ге вјешаш”-истакао је аутор Борис Малагурски.

Да би се једна држава заштитила од пропадања, зависности од страних сила, сиромашења, духовног слабљења, Малагурски истиче да су за то кључна три фактора: улагање у домаћу привреду, стварање друштва благостања у којем се свако једнако развија и буђење свијести и критичког мишљења као начина живота и промјена.

-Заштити привреду сваке земље, не да се затвори, већ да развија одређене гране и зашити од конкуренције која није фер. Ми имамо јаке дражаве које нам говоре да ми треба да радимо супротно од оног што су они радили док су се богатили, како бисмо ми били богати. То је сулудо. Ми можемо да будемо врло развијени ако се окренемо сами себи, а навео сам пар држава попут Јужне Кореје, Финске које су ограничавале стране инвестиције и подржавали домаћу производњу и из тога извукли огромну корист, и за систем и за све грађане-појаснио је Малагурски.

Сви треба да имамо једнаке шансе на тржишту рада и да заједно градимо критичку масу која ће ићи напријед и која ће имати енергију да направи боље ствари у друштву, а да при том не мисли само на сопствене интересе, поручио је Малагурски алудирајући на младе у којима види снагу и могућност за промјене на боље.

Пројекцију филма организовали су Омладински покрет Фоча, Центар за културу и информисање и општина Фоча.

-Општина нам је помогла са уплатом од 200 КМ, Центар за културу дао свој допринос, а ми смо одлучили да се овај филм прикаже баш у оквиру Јануарских свечаности. Мислим да смо кроз Борисове одговоре и филм схватили да се много шта може промијенити и да млади могу бити носиоци промјена-рекао је Младен Мандић, предјседник Омладинског покрета Фоча.

Поделите: