Search
Close this search box.

СВЕТОСАВСКА АКАДЕМИЈА У ФОЧИ: СВЕТИ САВА ОРЈЕНТИР СРПСКОГ НАРОДА

Свети Сава је архипастир и учитељ пута који морамо слиједити, наставник и настављач светог предања и носилац духовне обнове унутар једног већ крштеног народа, тако у временима када нам је угрожен идентитет сасвим је природно да се окрећемо његовом лику као орјентиру, истакнуто је синоћ на традиционалној Светосавској академији у фочанском Центру за културу и информисање.

AKADEMIJA SV SAVA

Химном Светоме Сави, коју је отпојао хор ученика Богословије Светог Петра Дабробосанског из Фоче почело је празновање српског архиепископа, просвјетитеља, утемељивача Српске цркве и државе.

Vuk Milisic AKADEMIJA

Бесједу у част светитеља говорио је професор Богословије Светог Петра Дабробосанског, Вук Милишић, који је казивао о Светом Сави као о најзначајнијој и најутицајнијој личности српског народа уопште.

-У опису Савине личности константно нам се откривају двије димензије, земаљска и небеска, вертикална и хоризантална. Његов земаљски ход одређује се небеском есхаталошком мјером, а небески смисао се открива унутар живота у Цркви и у Њеном историјском ходу и кретању. Ова дводимензионалност је и Свету браћу и Светог Саву учинилиа људима изнад и изван свог простора и времена. Као светитељ који пројављује метафизичку димензију историје Сава је увијек савремен. Разлог томе је што он иде испред нас, односно изнад сваког времена, остављајући за собом насљеђе које поносно називамо светосавље-истакао је Милишић.

NACELNIK AKADEMIJA

Светосавље јесте и биће путоказ за сва времена и царство небеско. Све оно што је у српском народу сабрано, сабрано је у лику Светог Саве, који је наше исходиште, купола наше православне цркве, поручио је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

-Свети Сава је, како и легенда каже, научио Србе како мрак истјерати из своје куће. Научио је Србе да отворе прозор и да мрак сам изађе и управо то је најзначајнији прозор који је српски народ у историји отворио-поручио је Машић.

zlatnik

Начелник Машић трећу годину заредом на Светосавској академији уручује златник прворођеној беби у новом љету. Тако је и синоћ златник припао дјечаку Лазару Марићу који је на свијет дошао 11. јануара и четврто је дијете у породици Миладинке и Драгана Марића из Драгочаве код Фоче.

-Срећан сам, хвала свима на овом гостопримству, нека су дјеца здраво, нека је све добро, то је најважније-рекао је отац,  Драган Марић.

Програм посвећен просвјетитељу српском обогатили су својим наступима ученици Богословије Светог Петра Дабробосанског, рецитатори Средњошколског центра и Богословије, ученици Основне музичке школе из Фоче као и женска група „Еудиатес трио“ из Источног Сарајева, која је на хармоници, виолини и клавиру изводила дјела класичне и филмске музике.

AKADEMIJA SV SAVA ii

Светосавска академија одржана је у оквиру Јануарских културних и духовних свечаности, у организацији општине Фоча, Општинског одбора Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета”, Центра за културу и информисање уз подршку Богословије Светог Петра Дабробосанског и Православног  Богословског факултета “Свети Василије Острошки”.

 

Поделите: