Search
Close this search box.

ДАН БОРЦА ВРС ОБИЉЕЖЕН У ФОЧИ

Служењем парастоса, полагањем вијенаца и паљењем свијећа на Централном спомен-обиљежју палим борцима одбрамбено-отаџбинског рата, те посјетом спомен соби у Фочи је данас обиљежен Дан борца ВРС.

Дан борца прилика је да се све генерације поклоне  српским синовима који су часно бранили отаџбину, али и прилика да се још једном укаже на проблеме демобилисаних бораца-незапосленост и стамбено збрињавање.

-Нарочито и на стамбено збрињавање породица погинулих бораца, њихових родитеља, који су по селима, остарили и незбринути. Ипак, горући проблем је запошљавање демобилисаних бораца којих је у Фочи око три хиљаде-рекао је Срђан Станковић, предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча.

Више од 500 фочанских бораца уградило је своје животе у темеље Републике Српске борећи се часно за слободу и вјековни сан-сопствену државу.

-Први пут то су и остварили борци и тако је створена  Република Српска захваљујући томе што је српски народ био јединствен и што је бранио најсветије. Због тога је одбрана РС и због тога је Српска оно начело због кога све ово и постоји. Због тога нико у ове дане нема право да говори ни о чему другом, осим о јединству, нашој слози и љубави. Никада се не треба уморити помажући породицама погинулих, демобилисаним борцима и ратним војним инвалидима, увијек треба радити више и то је задатак свих органа од РС до локалних заједница-истакао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Члан Предсједништва Борачке организације Републике Српске Милош Лазовић рекао је да је  борачкој популацији, али и политичарима у Српској, потребно јединство. Ова организација спремна је да позове на разговор све организације које баштине тековине посљедњег рата.

-Према нашој евиденцији, таквих је пет организација у Српској. Ми смо спремни направити и нове изборе унутар борачке популације само због једног циља – да постоји јединствена Борачка организација Републике Српске-рекао је Лазовић.

Поводом обиљежавања Дана борца у фочанском Центру за културу и информисање приређен је свечани коктел којем је присуствовао велики број демобилисаних бораца, грађана Фоче, као и представника јавног живота општине.

Поделите: