Search
Close this search box.

ИЗГРАДЊА ПУТА ДЕСНОМ ОБАЛОМ ТАРЕ КРЕЋЕ У АПРИЛУ

Средином априла почеће пробијање макадамског пута десном обалом ријеке Таре у дужини од 18 километара, који ће омогућити бржи развој рафтинг туризма и окончати проблеме рафтера који се појављују током туристичке сезоне на тромеђи БиХ, Србије и Црне Горе.

Ово је резултат споразума који су данас потписали начелник општине Фоча Радисав Машић и замјеник министра одбране БиХ Борис Јеринић, а којим је дефинисано да ће на извођењу радова бити ангажована механизација Оружаних снага БиХ.

SASTANAK SPORAZUM TARA

Механизацији Оружаних снага БиХ биће потребно 35 радних дана да заврши овај инфраструктурни пројекат, који је за замјеника министра одбране БиХ, Бориса Јеринића, један од најважнијих у овом дијелу Српске.

-Знам колики је значај овог пројекта, како за рафтере који се баве овом граном туризма, тако и за РС и цијелу БиХ. На овај начин олакшаћемо рад у туризму, наши људи више неће морати да прелазе границу према Црној Гори, а значајно ће се смањити и трошкови таксе коју имају према црногорској страни-рекао је Јеринић.

sporazum tara iii

Изградња пута десном обалом Таре, коју заједно реализују ресорна министарства РС и БиХ, према досадашњим процјенама коштаће око милион и по марака.Учешће општине Фоча је 200 000 марака.

-Рафтинг туризам је посебан бренд којим се Фоча поноси и овим пројектом ми ћемо омогућити све услове да се ова грана туризма развија. Убјеђени смо да ће у заједничкој атмосфери, радови бити завршени у планираним роковима и да ћемо почетак или наставака љетне туристичке сезоне моћи да користимо пут десном обалом Таре, онај пут који је некада давно био каравански-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

sporazum tara V

Потписивање споразума поздрављају и у фочанском Удружењу рафтера:

-Ми смо још 2007.године покренули иницијативу за изградњу овог пута, увидјевши да је он пријеко потребан за развој рафтинг туризма и цијелог овог краја, и зато се ми посебно веселимо овом путу, који ће нам у многоме олакшати рад на терену, јер смо имали доста проблема приликом преласка на црногорску страну. Сада ће то све коначно бити елеминисано-рекао је Мирослав Давидовић, предсједник Удружења.

sporazum tara VI

Изградњом пута десном обалом ријеке Таре у општини очекују повећање прихода од рафтинга, а сва средства која се на овај начин уберу биће искориштена за развој туризма, као једне од стратешких грана ове локалне заједнице.

 

Поделите: