Search
Close this search box.

ПЕТНАЕСТ ПОВРАТНИКА ДОБИЈА КРОВ НАД ГЛАВОМ

У Фочи су данас потписани уговори за изградњу 15 кућа за бошњачке повратнике чија је вриједност више од 600 000 марака. Уговоре, у оквиру Регионалног стамбеног програма, потписали су представници Министарства за избјегла и расељена лица РС, начелник општине Фоча Радисав Машић и петнаест корисника.

povratnici kuce II

Кров над главом у фочанској МЗ Кута послије више од двије деценије живота у расијању добиће и Ермина Кукавица са троје дјеце:

-Муж ми је погинуо, а свекар нестао. Нема куд нисам живјела, од Македоније, Шведске, Њемачке, па се вратила у Сарајево и тако од куће до куће. Нека сам више дочекала и ово да имам свој кров над главом, да се вратим на своје-казала је Ермина.

povratnici kuce kurtovic

Муневер Куртовић задовољан је што ће дочекати да његов отац Рамиз, за којег је потписао уговор, коначно преспава у новом дому у Јелечу:

-Отац је тешко болестан, чека већ више од двадесет година да има своју кућу и надам се да ће преспавати у њој-задовољан је Куртовић.

Куће са новоизграђеним фасадама и свом пратећом инфраструктуром по систему “кључ у руке” требало би да буду завршене за деведесет дана. Посао је повјерен локалном предузећу “Конструктор”. Представник Министарства за избјегла и расељена лица РС за општину Фоча, Ранко Владичић рекао је да ово министарство води рачуна о повратницима и избјеглим лицима, односно о свима који су у протеклом рату остали без стамбених јединица.

povratnici kuce III

Општина Фоча је једна од девет општина у Републици Српској које су ушле у Регионални програм стамбеног збрињавања избјеглих и расељених који се финансира донаторским средствима и посредством Министарства за избјеглице и расељена лица Републике Српске и Министарства за људска права и избјеглице БиХ.

-Свој дио обавеза, а то је инфраструктура општина је већ одрадила. Ми ћемо бити на услузи и даље и извођачу радова и корисницима, који ће за све активности, или евентуалне проблеме, контактирати са нама-рекао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

У оквиру истог програма у Фочи ће у наредном периоду услиједити изградња 20 кућа за интерно расељене Србе. До краја године, у насељу Бараковац, биће изграђене и двије стамбене зграде са 35 стамбених јединица. Станове у тим зградама добиће српске породице које се већ двадесет година налазе у алтернативном смјештају, као и породице из социјалних категорија избјеглог и расељеног становништва.

Поделите: