Search
Close this search box.

ПОЉОПРИВРЕДНИЦИМА ИСПЛАЋЕНИ ОПШТИНСКИ ПОДСТИЦАЈИ: СУБВЕНЦИЈЕ ОЖИВЉАВАЈУ АГРАР

За педесет девет пољопривредних произвођача са подручја општине Фоча данас су из буџета општине исплаћена подстицајна средства за прошлу годину у износу од 27 000 марака.

Подстицаји су исплаћени у области воћарства, сточарства и за набавку механизације, потврђено је у општини Фоча.

-Двадесет четири пољопривредника добили су подстицај за подизање малине. За набавку механизације подстицај је добило седам пољопривредника, а преостали су финансијску подршку општине добили за набавку нових грла у сточарству и инвестиције на стајским објектима-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

У Удружењу пољопривредника општине Фоча кажу да субвенције пољопривреди оживљавају производњу. Осим општинских, значајну улогу приписују и републичким подстицајима.

-Вриједност подстицаја коју очекују домаћим пољопривредницима иод ресорног министарства, а чије смо захтјеве ми обрадили и доставили,  јесте 43 000 марака. Подстицаје ће добити 23 пољопривредна произвођача који се баве узгојем оваца, један пољопривредни произвођач који се бави узгојем коза, седам пољопривредника који су у систему крава-теле, два пољопривредника који се баве узгојем свиња, седамнаест пољопривредника који се баве узгојем малина. Ту су и корисници који су поднијели захтјев за подстицаје за механизацију, петнаест је захтјева, и они се још обрађују у министарству. Дио ових подстицаја је исплаћен, а преостали дио слиједи у наредном периоду-навела је Верица Дракул, предјседник Удружења пољопривредника и додала да ће фочански пољопривредници имати прилику за подстицаје и на основу произведеног воћа и поврћа.

-У ове подстицаје нису обухваћени републички подстицаји за произвођаче млијека, јер се они исплаћују систематски-рекла је Дракулова.

Са друге стране, свим произвођачима млијека на подручју општине, који су у систему откупа, исплаћени су општински подстицаји за прошлу годину . Из касе локалне управе за подстицај се по литру предатог млијека  издваја десет пфенинга.

-Ова премије остварило је тридесетак пољопривредних произвођача-рекли су у општини.

Из локaлне управе наглашавају да ће субвенције пољопривреди бити један од сталних приоритета, те да је исплата подстицаја пољопривредницима уједно била и једина преостала обавеза општине за прошлу годину.

-Што значи да ми ниједну неисплаћену обавезу из прошле године немамо-нагласили су општинари.

Поделите: