Search
Close this search box.

ПРЕДСТАВНИЦИ ЛОКАЛНИХ ЗАЈЕДНИЦА СА РЕСОРНИМ МИНИСТРОМ О ТРЕЋОЈ ФАЗИ РЕГИОНАЛНОГ СТАМБЕНОГ ПРОГРАМА

Министар за избјеглице и расељена лица Републике Српске Давор Чордаш и представници девет градова и општина међу којима је и Фоча, сагласни су да је, у оквиру реализације подпројекта “БХ3”, први корак формирање комисија које ће у првостепеном поступку вршити одабир корисника из категорије избјеглих и расељених за које ће бити изграђене 252 стамбене јединице на подручју Српске.

Чордаш је рекао да се потпројекат одвија у оквиру Регионалног стамбеног програма и да је за њега обезбијеђено више од 14 милиона евра донаторских средстава за изградњу 438 стамбених јединица на простору цијеле БиХ.

“Та средства се налазе у Развојној банци Савјета Европе и мислим да ће, ако је предвиђено да се у Српској граде 252 стамбене јединице, Република Српска добити негдје од 60 до 70 одсто тих средстава”, навео је Чордаш.

Он је нагласио да у овом потпројекту значајну улогу имају локалне заједнице у смислу обезбјеђивања земљишта, грађевинских дозвола, одабира корисника и слично, те да ће локалне заједнице постати власници тих објеката.

Чордаш је подсјетио да је у Српској 22.000 интерно расељених породица и 6.850 избјегличких породица поднијело захтјеве за стамбено збрињавање.

Састанку са Чордашем присуствовао је начелник општине Фоча, Радисав Машић, представници  градова Бањалука, Приједор, Бијељина и општина Билећа, Брод, Дервента, Градишка и Власеница.

Поделите: