Search
Close this search box.

ДВАДЕСЕТ СРПСКИХ ПОРОДИЦА ДОБИЈА КРОВ НАД ГЛАВОМ

У Фочи су данас потписани уговори за изградњу 20 кућа за интерно расељене српске породице чија је вриједност око 700 000 марака. Уговоре, у оквиру пројекта који финансира Саудијски развојни фонд, потписали су представници Министарства за избјегла и расељена лица РС, начелник општине Фоча Радисав Машић и двадесет корисника.

Кров над главом послије више од деценије живота у алтернативном смјештају у Миљевини дочекаће и породица Љубоја, који су из Вареша 1994.године избјегли у Фочу.

-Више од дванаест година сам са родитељима живио у алтернативном смјештају у Миљевини. Коначно ће нам у граду бити довршена кућа, коју смо некада почели, али нисмо имали средстава да завршимо у коју ћемо коначно након двадесет година уселити мајка и ја-прича Данијел Љубоја.

Након година проведених у константном пресељавању стамбено питање коначно ће ријешити и Станојка Пејовић, која је прије рата живјела у Цвилину код Устиколине.

-Пет пута сам се селила , муж ми је умро, живјела сам од пензије. Мени ће спрат од куће у којој ми син живи у Фочи бити исправљен, јер шта ћу сама да живим-задовољна је Пејовићева.

Стамбени објекти по систему “кључ у руке” требало би да буду завршене за деведесет дана. Ускоро ће и извођач радова бити уведен у посао.

-То су већином корисници алтернативног смјештаја који на овај наћчин рјешавају стамбено питање, било да се ради о индивидуалном закупу на захтјеваним становима или становима Владе. Ја мислим да ће почетком јесени валсници уселити у своје нове објекте-рекао је Ранко Владичић, представник Министарства за избјегла и расељена лица РС за општину Фоча.

Свој дио пројектних обавеза,, обезбјеђивање инфраструктуре и пројектно-техничке документације, испунила је и општина Фоча.

-Ово је пројекат који завређује сваку пажњу, јер је ово први пут да смо оволико кућа за повратнике српске националности урадили у Фочи- рекао је Радисав Машић. начелник општине Фоча.

У Фочи ће до краја године, у насељу Бараковац, бити изграђена стамбена зграда са 20 стамбених јединица намијењених за преостале српске породице које се већ двадесет година налазе у алтернативном смјештају у Миљевини код Фоче.

 

Поделите: