Search
Close this search box.

ЈОШ ДВА СТАНА ЗА ДЕПОРТОВАНЕ И СОЦИЈАЛНО УГРОЖЕНЕ

Представници Католичке службе помоћи (ЦРС) предали су данас на употребу локалној управи још два стана за прихват држављана БиХ који буду депортовани из европских земаља. Станови у Студентској улици, које је општина раније изградила у поткровљу стамбене зграде, довршени су и опремљени средствима влада Швајцарске, Лихтенштајна, Министарства за људска права и избјеглице БиХ и ЦРС-а.

Општина Фоча једна је од 11 општина у БиХ која се обавезала да у наредних пет година прихвата реадмисиране особе на период за који треба да се снађу. За те намјене кроз пројекат “Интегрисани програм подршке за реинтеграцију повратника по основу споразума о реадмисији” у Фочи је укупно опремљено шест станова. Четири стана изграђена су прошле године, а два нова од данас ће бити у употреби.

-Обавеза општине је да наредних пет година да један од ових станова држи слободним у случају да се појаве лица за потребе реадмисије, а у међувремену може да остале станове даје на кориштење социјалним категоријама. Уговори са породицама из социјалних категорија се праве на три до шест мјесеци, а по потреби се продужавају-рекла је Бранка Саламадија, начелник општинског Одјељења за просторно уређење и стамбено комуналне послове.

Од раније изграђена четири стана, општина је три дала на кориштење социјалним категоријама. Међу станарима је и Бранка Шкипина са четворо дјеце.

-Значи ми много нарочито у односу на оно гдје сам раније била. Како ми је било, ово ми је добро. Петоро је нас, иако је потијесно, смјестили смо се и добро је-прича Шкипина.

Представник Католичке службе помоћи у БиХ Џенана Мемишевић појаснила је да су за реконструкцију шест станова донатори обезбиједили 60 000 марака, а 50 000 за опремање, док је општина Фоча уступила објекте и обезбиједила пратећу инфраструктуру.

Укупна вријендост ројекта “Интегрисани програм подршке за реинтеграцију повратника по основу споразума о реадмисији” је 1.860.000 КМ, од чега су 1.275.000 обезбиједили Швајцарска и Лихтенштајн, 85.000 ЦРС и 50.000 ресорно министартво, ентитети и локалне заједнице.

Поделите: