Search
Close this search box.

МИНИСТАР ЛЕЈЛА РЕШИЋ У ПОСЈЕТИ ФОЧИ: РАЗМОТРИТИ МОГУЋНОСТ ДОБИЈАЊА СТАТУСА ГРАДА

Министар управе и локалне самоуправе РС Лејла Решић истакла је данас на састанку са руководством општине Фоча да ће бити размотрена сугестија да ова општина добије статус града због свог културно-историјског значаја и поред тога што Нацрт закона о локалној самоуправи предвиђа да општина за стицање статуса града мора имати више од 70.000 становника и бити развијена јединица локалне самоуправе.

Решићева је рекла да је одредба да једна локална заједница има више од 70 000 становника како би стекла статус града полазна, али не и коначна основа.

-О томе ћемо још дискутовати, цијенимо да је то стандард, како у регији, тако и у Европској унији, али сматрамо да је могуће направити и одређено одступање, да, ако су остали критеријуми заступљени, а овај није, да се може наћи неко прелазно рјешење. Сматрамо да се може изнаћи рјешење да кренемо и у том правцу-рекла је Решићева.

Начелник општине Фоча Радисав Машић рекао је да је ова локална самоуправа изнијела неколико примједби на Нацрт закона о локалној самоуправи које се осим дефинисања статуса града, односе на одговорност одборника и изборе у мјесним заједницама.

-Сматрамо да би избори у мјесним заједницама требало да буду једноставнији него што је то садашњи закон предвидио, а имали смо сугестије на број запослених у локалној заједници и сматрамо да ће неке од сугестија бити и уважене-рекао је Машић.

Истакао је да је у Фочи, захваљујући доброј сарадњи са Владом Српске, у прошлој години реализовано 20 милиона КМ инвестиција.

Решићева је похвалила рад локалне управе у Фочи и додала да је ова општина један од примјера домаћинског планирања и функционисања.

-Радује ме да ова општина има озбиљна инфраструктурна и друга улагања, што су све врло добра и позитивна кретања, а ускоро ће овде бити отворен и студентски дом што је такође један важан, капитални пројекат од вишеструког значаја-истакла је Решићева.

Она је у разговору са начелником општине Радисавом Машићем и његовим сарадницима упозната и о томе да је у прошлој години остварен суфицит у општинском буџету, што је, како је рекла, примјер добре праксе и одговорног рада.

Поделите: