Search
Close this search box.

ОЈАЧАТИ САРАДЊУ УНИВЕРЗИТЕТА У ИСТОЧНОМ САРАЈЕВУ СА ЛОКАЛНИМ ЗАЈЕДНИЦАМА

 

Усклађивање уписне политике факултета Универзитета у Источном Сарајеву са потребама тржишта рада, јачање сарадње факултета са локалним заједницама циљеви су састанка који је у петак одржан на Медицинском факултету у Фочи, а којем су поред представника Универзитета присуствовали представници локалних заједница регија Стара Херцеговина и посланици НСРС-а и Парламентарне скупштине БиХ.

Ректор Универзитета у Источном Сарајеву Радослав Грујић рекао је да се циљеви и правци дјеловања Универзитета морају ускладити са циљевима и развојем локалних заједница, као и РС у цјелини.

-Желимо да сагледамо како ми можемо помоћи локалним заједницама и републичким и државним институцијама и они нама. Интерес је да се сачува и развија Универзитет јер наши факултети постоје у десет градова источног дијела Српске у којима присуство наших студената јача и развија овај дио. Ту је спријечено исељавање и одлазак малдих и друге крајеве, тако да ми осим академског имамо и те циљеве. Такође кроз научно-истраживаки рад и наше центре желимо помоћи привредницима, али и у израђивању стратешких докумената у области образовања и индустријског развоја у РС и БиХ-рекао је Грујић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић је истакао да је потребно да Универзитет “уђе” у локлане заједнице.

– На начин да ми у локалној заједници од Универзитета сазнамо које студијске програме могу да школују, а ми да Универзитету сугеришемо који нама програми требају-истакао је Машић.

Начелник општине Невесиње Момчило Шиљеговић је упозорио да је потребно више промоције Универзитета, да би се студијски програми више приближили средњошколцима, јер све више Невесињаца студира на универзитетима у Мостару у Федерацији БиХ.

Народни посланик Радован Вуковић рекао је да је потребно што више оваквих састанака, посебно при изради новог закона о виском образовању, што ће ускоро да услиједи.

-Морамо више посветити пажње да се школују кадрови за нове технолошке системе, да не бисмо школовали људе да сједе на бироу, него да се одмах укључују у процесс рада-рекао је Вуковић.

Посланик у Парламентарној скупштини БиХ  Александра Пандуревић сматра да структура дипломаца не одговара технолошком времену, што има за посљедицу неисплативе пројекте и узалуд бачене стотине милиона марака.

-Потребно је оснажити научно-истраживачку базу и студијску базу факултета, да факултет, као научна институција, буде наосилац развоја, којег ће слушати сви, од локалних заједница, преко ентитета до нивоа БиХ-истакла је Пандуревићева.

Поделите: