Search
Close this search box.

ЛЕД РАСВЈЕТА ДОНОСИ ФОЧИ УШТЕДЕ ДО 60 ОДСТО СТРУЈЕ

Улична расвјета у Фочи у наредном периоду биће замијењена системом такозване „ЛЕД расвјете“ чиме ће уштеда на електричној енергији бити до 60 одсто на годишњем нивоу. Уговор о овом пројеку вриједном око пола милиона марака потписали су представници општине Фоча и фирме  „Дема-С“ из Мостара.

 На годишњем нивоу општина Фоча издваја 150 000 марака за одржавање и потрошњу уличне расвјете. Пројекат замјене постојећих живиних сијалица лед расвјетом отплаћиваће се од уштеде струје, у ратама, у наредних пет година.

-Овај пројекат је изузетно значајан за општину Фоча јер се уводи лед освјетљење на комплетну високу расвјету у граду. Пројекат подразумијева замјену хиљаду сијалица, уштеду потрошње електричне енергије а оно што је најважније јесте да ће се сам отплатити у наредних пет година, односно уштеда од 60 одсто уплаћиваће се извођачу радова-рекао је начелник општине Фоча Радисав Машић.

Посао је након спроведеног тендера повјерен фирми „Дема-С“ из Мостара.

-По уговору планирано је да се посао заврши у току 100 календарских дана и надам се да ћемо то остварити. Прво се ради снимање постојећег стања, затим демонтажа постојећих свјетиљки, те прилагођавање лира и свега осталог што је потребно и на крају уградња лед свјетиљки-рекао је директор дирме “Дема-С”Селим Демић.

Током прошле године у Фочи је замијењен дио постојеће расвјете ЛЕД расвјетом у оквиру пројекта “Енергетска ефикасност у удружењима општина” који је проведен  посредством Савеза општина и градова, у сарадњи са Њемачким друштвом за међународну сарадњу /ГИЗ/, а финансиран је од стране њемачког Министарства за економску сарадњу и развој и Швајцарске развојне агенције. Тридесет девет штедљивих лед сијалица постављено је у улице Краља Петра, Николе Пашића и дијелове Светосавске и Цара Душана.

Поделите: