Search
Close this search box.

ОБНОВА ВОДОВОДА У ФОЧИ: ИЗГРАЂЕНО ВИШЕ ОД ТРИ КИЛОМЕТРА ДОВОДНОГ ЦЈЕВОВОДА

Од 12 километара колико је првом фазом пројекта обнове водовода у Фочи планирано да износи изградња доводног цјевовода који се гради од изворишта Лучка врела до резевоара до сада је завршено више од три километра. Обнова примарног водовода, која је почела у новембру прошле године, коштаће 4,6 милиона КМ, а финансира се из кредита Европске инвестиционе банке. Овим до сада највећим инфраструктурним пројектом, чија је укупна вриједност 20 милиона марака, Фоча ће коначно добити уредно водоснабдијевање.

На двије локације, од изворишта Лучка врела до магистралног пута Фоча-Гацко и уз магистралу, предузеће “Јединство” из Ужица радове изводи планираном динамиком. До сада су завршили три километра цјевовода пропусне моћи 150 литара у секунди и дио секундарног цјевовода.

-Постављају се полиетиленске цијеви, „пхд“, пречника 400 , овде код магистрале се постављају цијеви пристиска 12,5 бара, а горе код изворишта десет бара, због разлике у висини и техничког рјешења. Имамо двије екипе, механизацију и људство, и трудимо се да уведемо и трећу екипу, да бисмо убрзали радове и што прије се склонили са магистрале због фреквенције саобраћаја-рекао је Дејан Филиповић, одговорни извођач радова предузећа “Јединство”.

Поред изградње 12 километара новог цјевовода, прва фаза обнове водовода подразумијева и нови резервоар за вишу градску зону. Ових дана кренуће и уградња прикључака за 2.200 корисника, а затим нова хлорна станица са аутоматском хлоризацијом.

-Тако да ћемо у овој фази заокружити овај процес довођења воде у град, односно сигурног довођења питке, здраве воде која ће имати аутоматску хлоризацију-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Фочански водовод изграђен је давне 1958. године. Губици воде, као и кварови на мрежи свакодневни су, што задаје муке грађанима, али и радницима предузећа “Извор”. Са изградњом доводног цјевовода ови проблеми требало би да буду отклоњени.

-Губици, што ови нефактурисани, што ови који се губе у цјевоводу су око 70 одсто, а са изградњом овог цјевовода би требало да нестану, барем на транспортном цјевоводу. Они губици који су у граду и даље остају, али ми већ ових дана крећемо са кућним прикључцима и испоруком водомјера и ту ћемо сигурно отклонити добар дио губитака. Преостали дио ћемо у другој фази пројекта рјешавати-рекла је Ружа Стојановић, директорица предузећа “Извор”.

Наредних дана биће завршен и пројекат за другу фазу обнове водовода која подразумијева изградњу секундарне мреже, напајање водом Драгочаве и Миљевине и канализациону мрежу, док се трећа фаза односи на изградњу колектора. Ова инвестиција дио је пројекта “Водовод и канализација”, који у 23 општине спроводе Влада РС и Европска инвестициона банка, а његова вриједност је 100 милиона евра.

Поделите: