Search
Close this search box.

ОТВАРАЊЕ НОВЕ ЗГРАДЕ БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА 12. МАЈА

Нова зграда Православног богословског факултета “Свети Василије Острошки” чије је опремање у току биће усељена до 12. маја, крсне славе ове високошколске установе – истакнуто је приликом данашње посјете предсједника НСРС Недељка Чубриловића општини Фоча. Са руководством ове локалне заједнице предсједник највишег законодавног тијела Српске разговарао је и о другим инфраструктурним пројектима које у Фочи спроводи Влада РС, изградњи студентског дома, обнови водовода и жељезног моста на ријеци Дрини .

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић који је обишао ново здање Богословског факултета изразио је задовољство што се зграда ове високошколске установе у центру Фоче у потпуности адаптира и спрема за усељење.

-Задовољство је видјети да су сви грађевински радови готови, намјештај пристиже, радује чињеница да по том питању нема кашњења и да ће све ово до 12. маја бити приведено крају. Народна скупштина РС као један од оснивача овог факулета има посебну част што смо учествовали у изградњи ове установе и у образовању младих богослова-рекао је Чубриловић.

Чубриловићу је декан Богословског факулета Дарко Ђого уручио медаљу Факултета којом је Народна скупштина РС одликована за заслуге за оснивање и развој ове установе, док је предсједник Скупштине декану Ђогу уручио икону Свештеномученика Платона Бањалучког.

-Народна скупштина је заједно са Светим архијереским сабором један од два темељна оснивача Факулета, и ова медаља коју смо уручили није протоколарна већ је заслужено залагњем Скупштине и њеног предсједника за адаптацију и усељење факултета у нову зграду.Трудимо се да организационо одговоримо на усвојени ходограм радова и да нову зграду званично отворимо на дан крсне славе-рекао јеДекан ПБФ-а, протојереј-ставрофор Дарко Ђого.

studenti pbf zgrada

Своју радост након дугогодишњег ишчекивања да добију зграду са свим условима за студирање на овој једној од три високошколске институције Српске православне цркве потврђују и студенти Богословског факулетета:

-Нама је потребно да будемо у граду што ближе, да не будемо толико удаљени, а и нове , сопствене просторије су нам неопхопдне годинама већ. Све ће бити другачије и процес учења и наставе и моћи ћемо се што квалитетније посветити самој науци-рекао је Миљан Алексић, студент друге године ПБФ-а.

Адаптација зграде Богословског факултета тече упоредо са градњом студентског дома, а оба објекта финансира Влада РС из аустријског кредита у вриједности од 3,2 милиона евра.  Ресорни министар Дане Малешевић задовољан је темпом градње.

-Остаје још опрема за кухињу, тендерска процедура је завршена, жалбени рок је у току, а онда ћемо ускоро потписати уговор за опремање кухиње, након чега ће и дом бити спреман и предат на употребу с тим да ће бити неопходно да Комисија за студенстки стандард утврдити да ли су испуњени сви услови за студентске домове , а ја мислим да ће све бити у реду, и да ће коначно студенти у Фочи имати све услове које имају њихове колеге у Бањалуци и Палама-рекао је Малешевић.

Изградња студентског дома и нове зграде Богословског факултета од вишеструког су значаја за општину Фоча. Уз ове инвестиције посебан печат Фочи дају и други капитални пројекти које спроводи у сарадњи са Владом РС.

-Ту је и обнова водовода у коју смо кренули и која је вриједна 10 милиона евра, затим обнова жељезног моста на Дрини коју ће у првој фази помоћи Влада РС са милион марака, а укупна вриједност је око три милиона. За петнаестак  дана кренуће и изградња пута десном обалом Таре која за развој Фоче и туризма значи много-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Предсједник НСРС Недељко Чубриловић након састанка са руководством општине Фоча поручио је да ово руководство има визију даљег развоја локалне заједнице и изразио наду да ће на јесен добити подршку грађана Фоче како би довршили започете послове.

 

Поделите: