Search
Close this search box.

ПАНЧИЋЕВОМ ОМОРИКОМ ПОСЛАЛИ ПОРУКЕ МИРА

Симболичним постављањем путоказа и садњом Панчићевих оморика у Националном парку “Сутјеска” на Тјентишту обиљежен је 22. април – Свјетски дан планете Земље.

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС Сребренка Голић је рекла да је овогодишњи мото манифестације “Нека се дешавају крупне ствари – засадимо 7,8 милијарди стабала на планети Земљи – шта чекамо, почнимо одмах”.

-Видите да смо ми већ почели и засадили Панчићеву оморику у овом јединственом амбијенту и једном од најљепших и највећих паркова на простору бивше Југославије. Панчићева оморика је и симбол мира, носи једну и јединствену поруку свим грађанима БиХ и цијелог свијета, да водимо рачуна о нашој планети, да је заштитимо-рекла је Голићева.

Она је додала да је циљ Владе РС створити амбијент за одрживи развој националних паркова у РС.

-То подразумијева изградњу капацитета у функцији одрживости, пољопривреде, туризма који не загађују животну средину, а стварају могућност за отварање нових радних мјеста.  На томе ћемо интензивно радити у будућности са новим руководством Парка, за шта су потребне веће инвестиције у будућности-истакла је Голићева.

Морин Кормак, амбасадор САД у БиХ истакла је да је Сутјеска један од најљепших националних паркова у Бих и додала да је очарана јединственом природом и културно-историјским вриједностима овог краја.

-Ја бих подстакла све грађане БиХ да овде дођу, свакако да ћу се и сама потрудити да се поново вратим. Једна од ствари које покушавамо данас показати јесте промоција одрживог повратка људи у природу у смислу туризма и искоришћавање природних љепота ове земље-поручила је Кормакова.

Едита Ђапо, министар за животну средину и туризам Федерације БиХ рекла је да су шуме природни и привредни ресурс цијеле БиХ који се мора очувати.

-Наша данашња порука је порука мира, сарадње и очувања шумског богаства и цијеле наше земље-истакла је Ђапо.

Вршилац дужности директора Националног парка “Сутјеска” Дејан Павловић истакао је да је на Тјентишту све више гостију и да би према најавама ово могла бити једна од најбољих послератних сезона.

-Претходне године имали смо 6.905 ноћења, а за ову годину имамо већ 3.500 резервисаних мјеста”, навео је Павловић-рекао је Павловић.

Обиљежавању Дана планете земље на Тјентишту присуствовао је и начелник општине Фоча, Радисав машић.

У оквиру обиљежавања Свјетског дана планете земље у НП „Сутјеска“ под покровитељством Америчке амбасаде, којем је присуствовао и начелник општине Фоча, Радисав Машић, студенти шумарских факултета из Сарајева и Источног Сарајева и волонтери организације „Виа Динарика“ маркирали су стазе на подручју парка и засадили 88 садница.

 

Поделите: