Search
Close this search box.

ФОЛКЛОРНИ СПЕКТАКЛ КУД-А ФОЧА: ПЕТ ГОДИНА ЧУВАРИ ТРАДИЦИЈЕ И ОБИЧАЈА

Многобројна фочанска публика уживала је у двочасовном годишњем концерту КУД-а Фоча којим је ово Друштво уједно прославило и мали јубилеј, пет година рада.

На сцени су наступили сви ансамбли друштва, око 250 фолклораша од пет до 50 година, који су показали резултате рада у претходној години. Публика је имала прилику да види како се некада играло у Мачви, Црној Трави, Нишу, Бујановцу, Црноречју.

Концерт су отворили чланови најмлађих ансамбала који су се представили са сплетовима игара из Србије. На годишњем концерту наступили су и ветерани друштва који су већи дио свог живота посветили фолклору и очувању српске традиције и културе. Да нису заборавили кораке показали су кроз кореографију Игре из Мачве.

-Прије три године одлучили смо основати ветерански ансамбл КУД-а Фоча и то се показало као успјешно, јер се скупило доста нас који смо играли фолклор прије рата. Редовно имамо пробе, а овај наступ нам изузетно значи да се присјетимо како смо се некада представљали публици-рекла је Споменка Галоња, један од ветерана Друштва.

kud 1

Друштво функционише као једна велика породица чланова различитог узраста, од дјеце која имају пет година до најстаријих чланова који имају око 60 година. Рад Друштва се одвија на пробама у току читаве године. Бројност ансамбала говори о квалитету рада са дјецом и омладином свих узраста. Континуитет трајања указује на неизмјерну љубав и спремност чланова да његују традицију свога народа кроз пјесму, свирање и игру без обзира на услове рада .

На пети рођендан публици су поклонили и двије нове кореографије, Српске игре из Црнорјечја и Игре из Бујановца

-Премијерно смо извели двије кореографије које смо радили са професионалним кореографом Славицом Михаиловић. Грађани Фоче су препознали наш рад и хвала им на томе и на повјерењу које нам указују. Ми вриједно радимо са свим ансамблима, а то показују наши наступи како у Фочи тако и шире-рекао је Саша Станић, секретар Културно-умјетничког друштва Фоча Истиче да је

На концерту су уручене и захвалнице донаторима Друштва: доктору Новаку Дракулу и предузећу Хидроелектране на Дрини, као и Културно-умјетничком друштву „Шумадија“ из Горњег Милановца, за изузетан допринос у раду Друштва. Захвалнице су уручене и члановима КУД-а који напуштају друштво Аници Чанчар, Маријани Васиљевић и Милици Радоњић.

У КУД-у захвални и другим донаторима који им помажу.

Као и сваке претходне године имамо обавезу да нашим грађанима приуштимо један овакав годишњи концерт, јер се Друштво дијелом финансира из општинског буџета, тачније од новца свих грађана Фоче. Новца, за рад Друштва, никада није довољно, али ако има добре воље и залагања, као што је случај у КУД-у Фоча, ти недостаци се могу превазићи-рекао је Споменко Стојановић, предсједник УО КУД-а Фоча.

Чланови КУД-а “Фоча” током у претходном периоду имали су бројне наступе широм РС и Србије, али како кажу, увек им је највеће задовољство да заиграју пред својим суграђанима.

Поделите: