Search
Close this search box.

ОТВОРЕНА НОВА ЗГРАДА БОГОСЛОВСКОГ ФАКУЛТЕТА У ЦЕНТРУ ФОЧЕ

Православни богословски факултет „Свети Василије Острошки“ у Фочи на крсну славу добио је своју нову кућу у центру Фоче у којој ће будуће генерације студената и професора становати кроз вијекове и стицати и усавршавати знања из богословља. Нове просторије у чију је куповину и обнову Влада РС уложила око три милиона марака освјештао је епископ топлички Арсеније који је изасланик Његове Светости партријраха Српског Иринеја.

Двадесет другу прославу крсне славе четири стотине студената на два одсјека Богословског факултета у Фочи дочекују у новим просторијама свједочећи радост историјског дана ове високошколске установе. Међу њима и Миљан Алексић, најбољи студент Факултета са просјеком оцјена 9,76.

-Веома је важно што добијамо нову зграду, јер ћемо ми на овај начин да уложимо много више труда у све ово, постижемо резултате и напредујемо-рекао је Алексић.

Богословски факултет поноси се чињеницом да је једина високошколска установа Српске православне цркве са ове стране ријеке Дрине. Ово црквено училиште од 1994.године стасавало је заједно са Републиком Српском, а данас представља прави духовни и интелектуални расадник и осовину српског народа.

-Ово је први пут да послије више од двадесет година добијамо сопствене кабинете, просторије које су намјенски адаптиране и у центру града што је јако битно за факултет. Огромна је радост и професора и студената и грађана Фоче што на овај начин факултет трајно остаје овде са таквим капацитетима да може да свједочи истину јеванђеља на један свевремен и савремен начин-рекао је декан ПБФ-а протојереј-ставрофор Дарко Ђого.

Нова зграда факултета изграђена трудом и залагањем цијеле друштвене заједнице и највиших представника власти РС красиће и Фочу и цијелу РС и бити на понос и радост Српске православне цркве и вјерника.

-Ја се изузетно радујем јер је нова зграда у центру града и што наши студенти имају нове услове за учење, а услови нису небитни. Основни разлог за радовање је тај да ако волимо своју дјецу да им створимо услове нормалне за живот и рад, а онда да од њих очекујемо одговорност и боље резултате-истакао је владика Захумско херцеговачки и приморски Григорије и администратор Митрополије Дабробосанске.

fakultet

Једна од могућности коју доноси ново здање Богословског факултета је и да студијски програм Црквена умјетност и сликарство из Добоја буде премјештен у Фочу.

-Овај факултет поштује и универзитетске и црквене прописе и ми морамо заједничким договором да се одлучимо када ћемо премјестити тај студијски програм у нове просторије-рекао је ректор Универзитета Источно Сарајево Радослав Грујић.

У Фочи се приводи крају опремање студентског дома са 350 мјеста који је изграђен средствима Владе РС и кредитне линије са Владом Аустрије.

-Нови објекти позиционираће Фочу у прави универзитетски центар истока Српске-истакао је министар просвјете и културе РС Дане Малешевић.

Начелник општине Фоча Радисав Машић поручио је да је прослава крсне славе Богословског факултета велки празник за цијелу општину и цијелу РС.

-Са Средњом богословском школом и Богословским факултетом Фоча је постала више него што је икада била. Фоча је данас надвисила све општине овог дијела Српске и узвисила Републику Српску. Моја је велика част и радост што имамо ове духовне заводе у Фочи-поручио је Машић.

DIPLOME

На свечаној академији додијељено је 49 дипломасвршеним студентима , магистрима и мастерима православне теологије и награђени су најбољи студенти факултета.

Световасилијевска свечаност започела је у храму Светог Саве јутрењем и служењем свете архијерејске литургије коју је предводио епископ далматински Фотије уз саслужење више епископа Српске православне цркве након чега је овбављен и славски обред.

Поделите: