Search
Close this search box.

ПОЧЕЛА ОБНОВА ЖЕЉЕЗНОГ МОСТА НА ДРИНИ

У Фочи је почела дуго ишчекивана обнова жељезног моста на Дрини, који је срушен приликом НАТО бомбардовања. До краја године Фочаци ће добити модеран мост са двије коловозне траке и двије пјешачке стазе чиме ће коначно бити ријешен велики саобраћајни и комунални проблем у овој локалној заједници.

Послије двије деценије жељезни мост принца Карла на ријеци Дрини добија нови изглед. Стотину осамдесет метара дужине, десет метара ширине, двосмјерни саобраћај и пјешачке стазе неке су од нових карактеристика моста.

most radovi 1

Зворничко предузеће „Еникон градња“ почело је припремне радове на демонтажи постојећих и монтажи нове конструкције.

-Упоредо са овим радовима челична конструкција израђује се у радионици. Демонтажни радови трајаће два мјесеца, послије тога слиједи монтажа која би требало да траје три мјесеца, а затим завршни радови-асфалтирање, пјешачке стазе-рекао је директор предузећа, Мирослав Лазаревић.

most radovi 2

Нови мост сачуваће првобитни изглед, како то налаже његов статус националног споменика културе БиХ. Средства заједно обезбијеђују Општина Фоча и Влада РС.

-Инвестиција ће коштати три милиона марака, од чега ће Влада РС обезбиједити миллион, а остатак издваја општина. Дио смо претходно обезбиједили из кредита-рекао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

Карлов мост у Фочи грађен је од 1882. до 1884. године у вријеме Аустроугарске монархије. Рушен је у Другом свјетском рату и 1995.године у бомбардовању НАТО-а.  Прије пет година на мосту су ојачани стубови, чиме је повећана његова носивост, али су даљи радови заустављени након што га је Комисија за заштиту националних споменика БиХ уврстила на своју листу, не дозволивши да нови мост визуелно одступа од старог. Док тренутни радови буду трајали, мост ће бити затворен и за возила и за пјешаке.

Поделите: