Search
Close this search box.

ПОМЕН ЗА СТРАДАЛЕ ЈОШАНИЧАНЕ

Служењем парастоса, паљењем свијећа и полагањем вијенаца данас су у фочанском селу Хоџићи обиљежене 24 године од стравичног јошаничког покоља, у којем су припадници Армије РБиХ на најмонструознији начин убили 56 српских цивила, а цијело село уништили.

Злочин у Јошаници десио се на Никољдан, 19.децембра 1992.године. Родбина, потомци и преживјели због неприступачног пута нису у могућности да зими обиљеже помен на страдале, већ то већ годинама уназад обиљежавају у мају.

Сви се и послије више од двије деценије питају зашто правосудни органи ћуте над звјерски убијеним српских цивила и војника, над свирепо убијеном и недужном двоипогодишњом Данком Тановић, осмогодишњим Драженом Вишњићем, десетогодишњом Драганом, изнемоглим старцима, женама, који су погубљени од више стотина припадника Прве Подринске бригаде Армије РБиХ из Горажда.

Док се ишчекује правда за страдање невиног становништва који се у републичком календару води као најмасовније страдање српских цивила Горњег Подриња, сјећање на крвави Никољдан не блиједи ријетким преживјелим свједоцима.

– Сви смо давали изајве Тужилаштву БиХ, али још увијек није нико одговарао, нити је уопште подигнута оптужница, иако се се све зна. Ово је један стравичан злочин, и данас се сјећам ужаса и страхота-прича Душанка Лаловић, преживјели свједок Јошанице, која је 1992.године имала само 17 година.

josanica pomen

Медицинар у пензији Славко Ђорђевић у Јошаници је изгубио сестру и зета. Да невоља буде још гора масакрирана тијела Јошаничана примио је у фочанској болници. Језиве снимке чува као доказ свирепости.

-Могу да разумијем да неко у рату погине од метка, али да се иживљавате над недужним цивилима, да их кољете, каишате, разбијате лобање дјеци, то не може човјек, већ само звијер-кроз сузе прича Ђорђевић.

Миломир Савчић , предсједник БОРС-а истиче да је Јошаница један од примјера неправде и геноцидне намјере према недужном српском становништву овог краја.

-Све то упућује на оно што нам стоји на путу помирења и заједништва. Ми морамо изабрати пут помирења, али он захтјева да сви који су чинили злочин за исти и одговарају-рекао је Савчић.

У знак сјећања на настрадале у никољданском покољу, четврту годину заредом организовано је ходочашће у Јошаницу, а међу ходочасницима који су пут овог светог мјеста, кренули рано ујутру испред Централног споменика у Фочи, било је више од стотину Фочака свих узраста, дјеце, студената, спортиста. Свој допринос сјећању на јошаничке жртве дала је и Фочанка Јелена Симовић, која је истрчала 14 километара , од Фоче до споменика у Хоџићима.

Поделите: