Search
Close this search box.

СВЕЧАНОМ АКАДЕМИЈОМ ПОЧЕЛО ОБИЉЕЖАВАЊЕ КРСНЕ СЛАВЕ ОПШТИНЕ И СВЕТОНИКОЛАЈЕВСКОГ ХРАМА

Крсна слава као симбол српског идентитета остала је неокрњена упркос свим друштвеним промјенама и бурним временима и данас је најзначајнији споменик нематеријалне културе у српском народу. Истакнуто је ово синоћ на Свечаној академији у Градском позоришту којом је почело обиљежавање крсне славе општине Фоча и храма Светог Николе, Пренос Моштију Светог Николаја.

Прослављање Бога, вантјелесног и вјечног у градској, школској, друштвеној или породичној заједници смисао је крсне славе коју је као свјетковину код Срба утемељио први српски просвјетитељ, учитељ и архиепископ Свети Сава. Од тада, па до данас слави се и славиће се у сваком домаћинству и преносити на будућа покољења, поручио је начелник општине Фоча, Радисав Машић:

-И кроз бурна окупаторска времена слава је сачувана. Чак се ни Турци у оно вријеме освајања нису усудили да укидају славу, иако су забрањивали све друго, јер су знали да је не могу укинути. И у вријеме Марије Терезије, доба аустроугарске крсна слава није забрањена. И данас је то једино обиљежје које у свијету имају Срби. Због тога са поносом славимо овај дан и са поносом нашу славу издижемо у част наших предака, сабирамо се да једни другима опростимо, да једини друге позовемо на радост и ту радост заједно дијелимо-рекао је Машић.

akademija 1

Више од 600 српских цркава носи име Светог Николе, међу којима и храм у Фочи. Свети Никола подизао је храмове, градио живу цркву Божију и свједочио ријечи истине и јеванђеља, ревносно бринуо о чистоти православне вјере. По његовом примјеру треба да поступамо и надвладамо све препреке на путу ка једином правом животу-истакао је у бесједи о Светом Николи, професор на Православном богословском факултету, протојереј-ставрофор Ненад Тупеша:

-Не само клир и свештенство, већ и сви они који воде овај народ су управо посвећени и требају да остају посвећени оној ревности коју је пред нас поставио Свети Отац Николај. Поносни смо што управо њега имамо као великог и моћног заступника као исповједника вјере васкрслога Христа и као онога који нас стално надахњује ревношћу и подстиче да будемо ревносни у свакоме дјелу као што је то био он у вријеме свог земаљског живота и послије свог представљења у цркви Божијој до дана данашњега и биће до свршетка вијека и свијета-истакао је Тупеша.

Академију је увеличао наступ Хора Богословије Светог Петра Дабробосанског и ученика Основне музичке школе у Фочи. Прослава крсне славе општине и светониколајевског храма настављена је данас служењем свете литургије и славским обредом у храму, свечаном литијом кроз град и полагањем свијећа и вијенаца на централно спомен-обиљежје палим борцима и цивилима у одбрамбено-отаџбинском рату. Славски обред биће обављен и у згради Општине, након чега је за 13 часова планиран славски ручак у сали храма Светог Николе.

Поделите: