Search
Close this search box.

БИТКА НА СУТЈЕСЦИ- ВЈЕЧНИ СИМБОЛ ХЕРОЈСТВА И ТЕЖЊЕ ЗА СЛОБОДОМ

 

Полагањем вијенаца и цвијећа на спомен-обиљежју у Долини хероја на Тјентишту, у организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе РС, обиљежене су 73године од Битке на Сутјесци, у којој је за тридесетак дана борбе 1943. године погинуло око 7 500 бораца. Из Долине хероја упућена  је порука да је српски народ увијек тежио слободи и да слободу коју народ жели не смије да угрози никаква политика, нити политичке одлуке.

Битка на Сутјесци најславнија је епопеја Другог свјетског рата, симбол херојства, јунаштва, чојства и вјечна вертикала српског народа. Њеним тековинама и свему ономе што је она бившој Југославији подарила,  своју чврсту приврженост исказало је на стотине поштовалаца широм Српске, Србије, Црне Горе.

Међу њима и Подгоричанин Бранислав Љумовић, учесник славне битке. Имао је непуних 16 година када је кренула битка на Сутјесци, као борац Пете пролетерске црногорске бригаде. Са сузама у очима свједочи голготу Сутјеске:

-Два пута смо прелазили ову ријеку. Оно тамо је Драгаш седло, а ја сам био на Борју са саборцима, а Њемци су били овдје управо на простору гдје је споменик. Ми смо пробијали тај фронт, ко је успио да се пробије преко Зеленгоре, за Босну, наставио је даље жив, а ко није углавном је живот изгубио овдје. Овај простор сав је био од бомби, граната, митраљеза, сва шума је била уништена. Ја не знам да ли има више живих учесника, али ја ћу долазити овдје докле год будем жив- прича 89-огодишњи Љумовић.

Битка на Сутјесци примјер је херојске борбе и пожртвовања свих оних који су били нападнути од стране фашистичке идеологије, која је имала за циљ уништити све који не мисле као они. Двадесетак хиљада бораца показало је како треба да се брани сваки кутак своје земље, своја слобода и достојанство, од шест пута више надбројнијег непријатеља, поручио је Миленко Савановић, министар рада и борачко инвалидске заштите РС:

-Захваљујући херојској борби, моралу, чврстини, поимању и разумијевању слободе ти су људи били свјесни да треба дати живот за слободу. У борби која је трајала неких мјесец дана успјели су да се пробију, али губици су били стравични, Сваки трећи је погинуо, а битка ушла у историју као најкрвавија битка НОБ. –а. Највећи број бораца чинили су Срби, народ који је увијек тежио слободи и броби против фашизма чији су се сегменти појавили и 90-их година. И тада се српски народ изборио за своју територију , а то је данас Републике Српска коју ја сматрам резултатом свих ратова и српске борбе у 20.вијеку-рекао је Савановић.

SUTJESKA DOLINA HEROJA 73

Благоја Гајић, предсједник СУБНОР-а РС поручио је да ће идеја слободе увијек живјети кроз сјећање на Битку на Сутјесци.

-Иако су били изморени, измучени, изгладњели, иако је њихову храну замијенила трава, никаквог колебања није било  код тих војника НОБ-а. Чврсто су се држали и у сваком случају знали су да одговоре фашистичким окупаторима преко нишана својих пушака и митраљеза-рекао је Гајић.

masic radisav sutjeska

Начелник општине Фоча, која је домаћин обиљежавања годишњице славне битке, Радисав Машић, рекао је Битка на Сутјесци исписала бројне примјере чојства, јунаштва и братске слоге и да на њеним тековинама почива свако друштво социјалне правде и слободе.

-Сутјеска је оно што никада не смијемо да заборавимо, ми смо дужни да овдје долазимо и подсјећамо се на оне који су своје живoте дали за слободу. Увијек смо знали да нам слободу никада нико неће поклонити, већ да се за њу треба изборити. Управо се то десило овдје, снагом, жељом, јунаштвом одбранила се слобода и то ће увијек бити наук младима како треба чувати и бранити оно што је светиња- поручио је Машић.

Вијенце на спомен-костурницу палим херојима положили су изасланик предсједника Републике Српске Миладин Драгичевић, делегације Народне скупштине РС, Владе РС и Владе Србије, делегације СУБНОР-а РС, Србије, СОБНОР-а Црне Горе, Општине Фоча и бројни други поштоваoци тековина НОБ-а.

Битка на Сутјесци синоним је за операцију „Шварц“ сила Осовине против југословенских партизанских снага за вријеме Другог свјетског рата у касно прољеће 1943. године. За ову операцију, која је имала важне посљедице не само на будући ток рата, него и на политичку будућност ових простора, користи се и назив Пета непријатељска офанзива.

Поделите: