ДЕВЕТИ СИМПОЗИЈУМ ХИРУРГА РС И СРБИЈЕ У ФОЧИ ОКУПИО ВИШЕ ОД 250 СТРУЧЊАКА

Хирургија у Републици Српској и Србији посљедњих година у константном је напретку, хирурзи се свакодневно едукују и примјењују савремене методе, али је неопходно  много више улагања у ову базичну и најодговорнију грану медицине.

Поручено је ово са Деветог симпозијума хирурга РС и Србије који је у петак у Фочи окупио 280 стручњака из ове и области сестринства из 50 домаћих, регионалних и европских клиничко-болничких центара и здравствених установа.

Док свјестка и европска хирургија грабе крупним корацима напријед у улажу огромна средства у хирурршко лијечње, ова област у земљама бивше Југославије на задовољавајућем је нивоу. Мањак савремене технологије хирурзи надомјештају усавршавањем нових техника и метода и  свакодневном едукацијом којима се унапређује  квалитет хируршких услуга. Овакав систем у чијем је средишту задовољан пацијент има перспективу, сматра Небојша Станковић, предсједник Хируршке секције Српског лекарског друштва.

-Ми морамо бити увијек свјесни чињенице да је лијечење, а нарочито хируршко, скупо за сваки здравствени ситем, а посебно за наш здравствени систем који много мање улаже него западне напредне земље. Ми јесмо у мањку са технологијом, али не и  знајем. Наши хирурзи много знају и умију, пуно уче и мислим да ова област има перспективу. Увијек треба да смо окренути пацијенту јер је пацијент показатељ квалитета и задовољства у медицинском лијечењу уопште-рекао је    Станковић.

Размјена искустава и знања међу хирурзима управо је задатак симпозијума у Фочи. Ове године усвојиће и методе које се примјењују у Универзитетско-клиничком центру Марибор у Словенији.

-Заједничко свима нама са простора бивше Југославије је што наши здравствени системи функционишу онако како смо у могућности. Управо то треба да се промијени и да се приближимо оним техникама и методама које се спроводе у развијеним земљама Европе. Ми смо једнако вриједни по знању и едукацији и задатк треба да нам буде општи напредак-рекао је Стојан Потрч, шеф Одјељења абдоминалне хирургије УКЦ Марибор.

HIRURZI FOCA 2

Симпозијум у Фочи организују овдашњи Медицински факултет и Универзитетска болница у сарадњи са Асоцијацијом хирурга Републике Српске и Хируршком секцијом Српског лекарског друштва. Један је од највећих скупова хирурга на овим просторима и има међународни значај, јер окупља хирурге из готово свих држава насталих на постору СФРЈ и увијек као госте има познате стручњаке из иностранства.

-Први пут ове године са нама је и стотину медицинских сестара из различитих здравствених установа свих профила и нивоа образовања. Осим хирургије, симпозијум обухвата и област сестринства што сматрам да би требало да буде и убудуће-рекао је  Радмил Марић, предсједник Асоцијације хирурга РС.

Од стране Министарства науке и технологије РС Симпозијум у Фочи уврштен је у научно-стручне скупове од изузетног значаја за РС.

Подели

Наши пријатељи

Translate »