Search
Close this search box.

СО ФОЧА: РЕБАЛАНСОМ ПЛАНИРАНО ПОВЕЋАЊЕ ЗА 910 000 КМ

Скупштина општине Фоча усвојила је нацрт ребаланса општинског буџета за 2016. годину, у износу од 12.560.000 КМ и упутила га у јавну расправу. У односу на раније усвојени буџет од 11.650.000, ребалансом је планирано повећање од 910.000 КМ.

Начелник Одјељења за финансије Мирјана Давидовић објаснила је да се ребаланс доноси раније због повлачање кредита од 300.000 КМ за градњу жељезног моста на Дрини, те због обнове примарног водовода, за шта је потребно планирати ставку од 260.000 КМ за плаћање ПДВ-а, који ће истовремено бити враћен општини од Управе за индиректно опорезивање.

-Поред тога, извршна власт је процијенила да ће приходи од ПДВ-а у овој години бити већи за 200.000, а остали приходи, попут прихода од имовине и прихода од почетка рада мале Хидроелектране Говза, да ће порасти за додатних 150.000 КМ-рекла је Давидовићева.

Одборници опозиције су оцијенили да се ребаланс доноси неуобичајено рано, према њиховом мишљењу, у циљу предизборне кампање, док је начелник општине Радисав Машић рекао да је у прошлој години први пут остварен суфицит у буџету и да је ово први пут да се ребаланс доноси на половини године, а све у жељи да се буџет прилагоди грађанима.

Одборници су усвојили и нацрт измјена дијела регулационог плана Центар 1, који се односи на Немањину улицу, у којој је планирана надоградња стамбених зграда.

Изјашњавање о захтјеву МЗ Јошаница да општина за потребе ове мјесне заједнице купи некадашњу продавницу Перућице у близини мјесног гробља, коју је садашњи власник понудио на продају, за 54.000 КМ у двије годишње рате или за 49.000 КМ у једној рати, након дуже расправе Скупштина је одгодила за наредну сједницу, јер нису, како је образложено, испоштоване све скупштинске процедуре.

Одборници ј јавност су до краја скупштинског засједања информисани о стању запослености у општини, о стању у области занатско-предузетничке дјелатности, о стању у области заштите од пожара, заштити животне средине, те о одржавању стамбених зграда с посебним освртом на формирање заједница етажних власника, стање котловница, загријавање и топлификацију зграда на подручју општине.

Поделите: