Search
Close this search box.

ТИМ ВЛАДЕ РС ПОЗИТИВНО ОЦИЈЕНИО ПРОЈЕКАТ ОБНОВЕ ВОДОВОДА У ФОЧИ

Од 12,7 километара колико је првом фазом пројекта обнове водовода у Фочи планирано да износи изградња доводног цјевовода који се гради од изворишта Лучка врела до резевоара до сада је завршено више више од седам километра.

Тим Владе РС за пројекат „Водовод и канализација“ данас је обишао радове и позитивно оцијенио њихову динамику, те пружио подршку даљој реализацији овог инфраструктурног пројекта у Фочи.

Обнова примарног водовода, која је почела у новембру прошле године, коштаће око пет милиона КМ, а финансира се из кредита Европске инвестиционе банке.

Предузеће “Јединство” из Ужица радове изводи пуним капацитетом и планираном динамиком. До сада су завршили седам километара транспортног цјевовода пропусне моћи 150 литара у секунди.

У квалитет извођења радова увјерили су се и чланови тима Владе РС за пројекат „Водовод и канализација “ и изразили задовољство реализацијом прве фазе пројекта.

-Све што смо видјели на терену указује да ће ово бити један веома успјешан пројекат, прије свега на радост становника Фоче, што је и крајњи циљ пројекта и свих инвестиција, да наши грађани широм Српске добију квалитетније и боље водоснабдијевање и каналисање отпадних вода-рекла је Радмила Михић, помоћник министра финансија Српске и шеф тима за управљање пројектом “Водовод и канализација Републике Српске”.

Поред изградње 12 километара новог цјевовода, прва фаза обнове водовода подразумијева и нови резервоар за вишу градску зону, уградњу прикључака за 2.200 корисника, а затим нову хлорну станицу са аутоматском хлоризацијом. Овим до сада највећим инфраструктурним пројектом, чија је укупна вриједност 20 милиона марака, Фоча ће коначно добити уредно водоснабдијевање, истакао је начелник општине Фоча, Радисав Машић.

-До сада је постављено око 1 500 водомјера у граду, план је да се исто толико постави у наредном периоду, што је уз све остало саставни дио прве фазе-рекао је Машић.

tim vlade rs obnova vodovoda 6

Планирано је да прва фаза обнове водовода буде завршена до краја године. Израда пројектне документација за другу фазу обнове водовода, која подразумијева изградњу секундарне мреже, напајање водом Драгочаве и Миљевине и канализациону мрежу, приводи се крају.

Ова инвестиција дио је пројекта “Водовод и канализација”, који у 23 општине спроводе Влада РС и Европска инвестициона банка, а његова вриједност је 100 милиона евра.

Поделите: