УНИВЕРЗИТЕТСКА БОЛНИЦА У ФОЧИ ДОБИЈА НОВИ ИЗГЛЕД

 

Нову столарију, фасаду, изолацију и кров, као и нови систем централног гријања ускоро ће добити Универзитетска болница у Фочи чиме ће бити остварена уштеда енергије и до 50 одсто, као и много бољи услови за боравак пацијената из свих крајева Српске. То ће омогућити пројекат енергетске ефикасности јавних зграда у РС који се финансира средствима Свјетске банке вриједном око 12 милиона долара, а који обухвата 30 локалних заједница на подручју Српске.

Након скоро шест деценија болница у Фочи добиће нови изглед. У првој фази пројекта чија је вриједност 2,2 милиона марака централни блок ове здравствене установе биће у потпуности реновиран. Тендерска процедура је завршена, изабран извођач радова чији се почетак очекује наредног мјесеца и трајаће до краја године.

-Урадиће се нови кров, не равни већ коси који оставља простор за поткровлље, нове фасаде, прозори, нова котловница са новим системом гријања на пелет, а не на угаљ како је то до сада било. На овај начин пратимо и европске стандарде, а ово је  један од највећих искорака ове установе, јер свих пет павиљона ће бити реновирани-рекао је Вељко Марић, директор Универзитетске болнице Фоча.

Упоредо са првом фазом пројекта, припрема се документација за другу фазу, вриједну око четири милиона марака, у којој ће ново рухо добити и преостали павиљони болнице.

Меморандум о спровођењу ове фазе потписали су у Бањалуци представници Универзитетске болнице, локалне заједнице и Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију, Министарства здравља и Министарства просвјете и културе РС.

-Овај пројекат који ће се, како очекујемо, завршити у потпуности до краја наредне године, представља највећу инфраструктурну инвестицију за свих 58 година колико болница постоји и ради. Ми смо захвални Влади РС, нарочито Министарству просторног уређења, грађевинарства и екологије РС што је ову установу препознало у овом пројекту и омогућило нам да достигнемо потпуно нове услове за рад-рекао је Марић.

Укупна површина болнице у Фочи која ће добити нови систем гријања је око 7.500 метара квадратних. Тиме ће се елиминисати губици топлотне енергије, као и енергенти који загађују животну средину.

У пројекат енергетске ефикасности, поред здравствених установа у РС укључене су и школе и дјечији вртићи. У општини Фоча сматрају да има простора да пројекат у наредном периоду обухвати бар једну од васпитно-образовних установа из ове локалне заједнице.

-Интересовања има и за друге објекте. Простора ће бити за нових шест објеката у РС, који су за сада на чекању, односно провјерава се документација и остали критеријуми. Очекујемо да ће једна од школа у Фочи можда ући у ових шест објеката-рекао је Радисав Машић, начелник општине Фоча.

Подели

Наши пријатељи

Translate »