Search
Close this search box.

ДАВИДОВИЋ: “ФУДБАЛ ФРЕНДС” НАЈБОЉА АФИРМАЦИЈА СПОРТА, ОМЛАДИНЕ И ПРИЈАТЕЉСТВА

Дружење спортиста, стварање нераскидивих пријатељских веза, популаризација спорта међу омладином, толеранција, регионална, међуентитеска и међународна сарадња циљеви су Дванаестог међународног омладинског турнира „Фудбал френдс“ који почиње у петак на Градском стадиону у Фочи. Поред домаћина, ФК „Сутјеска“, овогодишњи учесници једног од најпрестижнијих омладинских турнира на овим просторима су румунска Стеауа,  Партизан и Црвена звезда из Србије, Ријека из Хрватске, Будућност из Црне Горе, Марибор из Словеније и Жељезничар из Сарајева.

davidovic ff

Поред општине Фоча , турнир ће подржати Министарство породице омладине и спорта РС. Ресорни министар Јасмина Давидовић, која ће отворити овогодишњи Фудбал френдс, истиче да овај турнир на најбољи начин афирмише спорт, омладину и пријатељство, због чега је и уврштен у манифестације од посебног значаја за РС.

-То значи да ће то подићи и износ финасијске подршке која за ову годину није још увијек одређена, али је у фази одређивања.  Прошле године је било 15 000 км, логично је да ће ове године средства бити виша у односу на прошлу годину-рекла је Давидовићева.

У ОО турнира увјерени су да ће Фоча показати да је добар домаћин, али и стјециште фудбалских талената. Исто увјерење дијели и идејни творац Фудбал френдса и предсједник истоимене београдске Асоцијације , Зоран Аврамовић.

-У Фочу први пут долазе два бивша првака Европе, ту су и  друге јаке екипе, али оно што је врло значајно да ће се одржавати и турнир у малом фубалу за пионире из читаве РС и БиХ, и да ћемо током три дана имати један округли сто на којем ћемо разговарати о свему ономе што се зове социјална вриједност фудбала као игре која није само најпопуларнија игра на свијету него је постала парадигма за велики бизнис и све оно што се данас дешава у свијету-рекао је Аврамовић.

otvaranje-ff-3-650x450

Подмладак Стеауе, Црвене звезде, Партизана, Марибора и Ријеке већ сутра вече стићи ће у Фочу, док ће им се у петак у јутарњим часовима придружити црногорска Будућност и сарајевски Жељезничар. Представљање екипа и жријебање одржаће се у петак у 13 часова у Центру за културу и информисање.

Истог дана, од 16 часова, играће се прве утакмице, док је свечано отварање планирано за 19 часова. Полуфинални мечеви играју се у суботу, а финални и свечано затварање турнира планирани су за недјељу 31.јул.

“Кад престане игра, почиње рат”

Аврамовић, који је и директор маркетинг агенције ФК “Црвена звезда”, истиче да ће се у Фочи говорити и о његовој књизи “Кад престане игра, почиње рат”, коју је недавно промовисао у Лиону у склопу фестивала уличног фудбала, пратеће манифестације овогодишњег Европског шампионата у фудбалу.

IMG_6168

Предговор за књигу у којој се, између осталог, прати пут свјетских асова одраслих у сиромаштву, па и на улици, а који су вођени својим сновима стигли до звијезда, написао је бивши  капитен Звезде и Манчестер Јунајтеда, Немања Видић.

-Књига говори о осам, девет дјечака и дјевојчица различитих националности рођених у периоду када је био рат у бившој Југославији који су се заједно дружили, окупили у организацији “Фудбал френдс”, размјењивали искуства и своје фудбалско пријатељство ипак ставили изнад свега што их је окруживало. У томе је једна од дражи фудбала-истакао је Аврамовић.

Поделите: