ФУДБАЛ НАЈВАЖНИЈИ МОСТ МЕЂУ НАРОДИМА

Фудбал има непроцјењиву моћ и снагу и социјални потенцијал и као такав увијек је више од игре и капитала. Млади фудбалери морају да слиједе своје снове, а  не неостварене снове својих родитеља или амбиције менџера. Ово су основне поруке округлог стола, пратећег садржаја Дванаестог Фудбал френдса који је одржан данас у Фочи.

Фудбал милиона са свим оним малим једноставним порукама о дијалогу, поштовању, пријатељству и апсолутној друштвеној одговорности могао би учинити свијет много бољим и праведнијим. Колико год није рјешење свих проблема, може да допринсе знатном подизању друштвене свијести. Утолико је најважнија споредна ставр на свијету  увијек више од игре и једна од бољих школа живота.

IMG_3997 (1)

Овакву слику фудбала у својој књизи „Кад престане игра почиње рат“ представља аутор и идејни творац Фудбал френдса, Зоран Аврамовић, која је учеснике округлог стола мотивисала на закључак да је основна улога фудбала да кроз своју социјалну и културну димензију повезује људе.

-Са пуном пажњом и одгворношћу сам данас цитирао Кофи Анана који је рекао да је фудбал најважнији мост међу народима. Нисам оптерећен политички великим стварима, али ако је човјек који је био први човјек Уједињених нација то рекао прије неких петнаестак година , а ми то данас снажно подвукли у Фочи још једном, онда је снага фудбала и његове улоге заиста енормна-рекао је Аврамовић, који је и директор маркетиншке агенције ФК „Црвена звезда“.

Говорећи о књизи у којој се, између осталог, прати пут свјетских асова одраслих у сиромаштву, па и на улици, а који су вођени својим сновима стигли до звијезда, Аврамовић је рекао ово дјело говори и о дјечацима и дјевојчица различитих националности рођених у периоду када је био рат у бившој Југославији који су се заједно дружили, окупили у организацији “Фудбал френдс”, и своје фудбалско пријатељство ипак ставили изнад свега што их је окруживало.

-Њихови родитељи који су тада били сигурно на различитим странама, побиједили су, јер су схватили да њихова дјеца требају заједно да се друже кроз фудбал. Уз њихове приче и утиске шта је Фудбал френдс ја сам додао и причу о томе шта је фер плеј, ко су велики Меси и Јохан Кројф, своје размишљање да требамо вјеровати да је сада право вријеме да требамо само мрву од оних силних милијарди у свијету инвестирати у фудбалске академије и искреност коју дјеца имају. Јер дјеца немају сутра ни прекосутра , ни јуче, него само данас. У то данас требамо улагати, на начин од овог округлог стола и турнира, па даље-рекао је Аврамовић.

IMG_3999 (1)

Фудбалски тренери на младе генерације које стасавају кроз игру морају преносити став да материјални статус није примаран циљ, поручују из ФК “Црвена звезда”.

-Једна велиака обавеза за нас тренере је да им покажемо да су спортски пут и спортска достигнућа једини прави пут, а не пут поплочан новцем и неким пролазним стварима-истиче Небојша Стаменковић, тренер Звезде.

Управо са Стаменковићем своје дугогодишње другарство и међусобне нераскидиве везе.

свједочи Небојша Нешковић , тренр ФК “Партизан”.

-Ми смо школски другови из гимназије који никада нисмо престали да се дружимо. Управо је та социјална димензија најважнија у фудбалу, и сва та наша дјеца прво треба да постану добри људи и добри пријатељи, па тек онда да граде своје каријере. Новац је само неко нужно зло цијелог тог одрастања, али џаба сав тај новац, ако вас неко само кроз то гледа и немате пријатеља-поручује тренер црно-бијелих.

Осим што су у НК “Ријека” постигли финансијску стабилност, посвећени су стварању правих вриједности код младих фудбалера.

-Да ту дјецу изведемо на прави пут без обзира да ли ће бити успјешни спортисти. Циљ је направити добре, поштене људе, који поштују све различитости и вриједности. Надам се да у томе успијевамо-истакао је Ренато Пилиповић, тренер јуниора НК “Ријека.

IMG_3973

Регионална, међуентитеска и међународна сарадња циљеви су и Фудбал френдса, али и ресорног министарства РС, који годинама подржава ову спортску манифестацију.

-Овдје треба да се шири пријатељство међу спортистима, другарство, упознавање, суживот,  јер овдје долазе фудбалери из цијелог региона и земаља Европе. Сви ми живимо и дишемо за такве слике-поручила је Јасмина Давидовић, министар породице, омладине и спорта РС.

Предсједник ОО Фудбал френдса Радисав Машић рекао је да управо књига Зорана Аврамовића сублимира све оно што је годинама идеја водиља овог турнира.

-То је порука да млади људи слиједе своје снове, да оно што остаје изван фудбала јесте оно највриједније у игри, а то су пријатељство , дружење, успомене које младе људе везују. Ту поруку успијевају у својим клубовима да пласирају тренери упркос настојањима да се фудбал претвори у жељу за постизањем новца и жељу за статусом-истакао је Машић.

Подели

Наши пријатељи

Translate »