ИЗГРАЂЕНА ПОЛОВИНА ПУТА ДЕСНОМ ОБАЛОМ ТАРЕ

Од осамнаест километара дужине колико је пројектом предвиђено да се изгради пута десном обалом ријеке Таре до сада је завршено више од половине. У општини која је и инвеститор, задовољни су динамиком којом Инжењеријска јединица Оружаних снага БиХ пробија трасу. Поред 200 000 марака које су обезбијеђене из буџета, очекује се да ће остатак средстава у овом пројекту ускоро бити обезбијеђени од ресорних државних и ентитетских министарстава, као и од међународних фондова.

TARA PUT VII

Осим што ће уређењем путне комуникације бити ријешени бројни проблеми који су отежавали нормално кретање туристима и њиховим домаћинима током сезоне, изградња је значајна и за развој села и пољопривреде у овом крају.

-Ми на овај начин улазимо у сва она села у која се могло ући једино преко Челебића веома лошим путевима и стазама. Овако се сеоска подручја отварају, пружа се могућност становништву да се бави пољопривредом, али и да своје услуге и призиводе понуде и рафтерима и туристима, зато је наша жеља да овај пут завршимо што је могуће прије-рекао је начелник општине Фоча,  Радисав Машић.

opstina tara

Ријешени су и сви имовинско-правни односи на овом подручју што је још један од разлога за несметано одвијање радова.

-До сада по том питању нисмо имали никаквих проблема, вјерујемо да их неће бити. Послије ових сеоских подручја улази се у простор који је у влаништву Шума РС , а Влада РС је већ донијела одлуку о проглашењу општег интереса на овом подручју, тако да ми радимо том трасом-додао је Машић.

TARA PUT III

Изградња ће коштати милион и по марака,. Очекује се да ће ускоро овај значајан пројекат финансијски подржати ресорна државна и ентитетска министарства, али и међународни фондови, како би израчуната финансијска конструкција била затворена.  Завршетак пута десном обалом Таре отвара и нове могућности за унапређење туристичке понуде на подручју општине Фоча, која је недавно уврштена у топ десет најатрактивнијих туристичких дестинација у РС.

 

Подели

Наши пријатељи

Translate »